Ehdokkaalta: Sote-keskusinvestointi kuuluu Lahdelle

Veikko Nurminen

Olen samaa mieltä yhtymän toimitusjohtaja Marina Erholan kanssa tästä asiasta. Siitä miten Lahti hyödyntää investointinsa olen erimieltä. Esimerkiksi: miten Lahti toimii juuri saneeraamassaan kaupunginsairaalassa, kymmenillä miljoonilla verovaroilla uudistetussa sairaalakiinteistössä laitteineen päivineen, miten kaupunki valvoo sijoitustaan, kuka tuottaa sairaalassa sote-palvelut.

Palvelujen järjestäminen kuuluu kaupungille – ymmärtääkseni se on laissakin määritelty. Aiemmin niin järjestäjänä kuin tuottajanakin toimi julkinen puoli eli meillä Lahden kaupunki. Kaupunki vastasi siitä miten sen omistamia kiinteistöjä ja niiden laitteita käytetään. Esimerkiksi kaupunginsairaalan henkilöstökuluista ja kiinteistön ylläpidosta vastasi Lahti, henkilöstö oli kaupungin palkkaamaa. Nyt ei näin ole. Samaa on se, että Lahti vastaa kiinteistön kuluista ja laitehankinnoista eli investoinnista, mutta ei palvelujen tuottamisesta. Niistä vastaa yksityinen, voittoa tuottava osakeyhtiö Mehiläinen.

Kuten Marina Erholakin edellyttää, sote-kiinteistöjen investoinnit kuuluvat Lahdelle. Kiinteistön omistajana Lahden kaupungin kuuluisi valvoa ja saada vuokratulojen kautta tuottoa sijoitukselleen. Lahden kuuluisi olla omassa kiinteistössään vuokraajana ja Mehiläisen olla meillä vuokralaisena, vuokran maksajana. Lahti toimii toisin. Sen sijaan että se saisi kiinteistöstään vuokratuloja, se maksaa omien tilojensa käytöstä yritystukena vuokralaiselleen eli Mehiläiselle reippaat 530 000 euroa kuukaudessa, melkein 6.5 miljoonaa vuodessa. Mehiläinen maksaa ulkomaisille pääomasijoittajille noin 24 prosentin osinkoa sijoitukselleen. Lahdessa suurin yksittäinen kuluerä, 400 miljoonaa, kaupungin vajaasta miljardin budjetista ovat ostot hyvinvointiyhtymältä. Mehiläisen aseman tarkastelu on yksi uuden valitun valtuuston tehtävistä.

Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (ps.).

Kiinteistön omistajana Lahden kaupungin kuuluisi valvoa ja saada vuokratulojen kautta tuottoa sijoitukselleen.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut