Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Sähköpotkulautailijalta on lupa edellyttää vastuuta ja muiden huomioimista

Lahdessa huhtikuussa käyttöön otetut vuokrattavat sähköpotkulaudat – skuutit – ovat nopeasti vallanneet näkyvän osan keskusta-alueen kevyessä liikenteessä. Käyttäjiä on runsaasti, ja lautoja näkee pysäköitynä lähes joka puolella keskustaa. Myös lautojen vuokraaja on kertonut innostuneesta vastaanotosta.

Lahtelaisittain uusi liikkumismuoto on tervetullut, sillä se parantaa keskustan reuna-alueiden, esimerkiksi sataman, saavutettavuutta, ja on omiaan vilkastuttamaan kaupunkikuvaa. Lautailijoilta on kuitenkin lupa edellyttää myös vastuullista liikkumista ja muiden huomioimista.

Sähköpotkulaudat kirvoittavat vahvoja kannanottoja riskeistä, joita niiden käyttö ja pysäköinti aiheuttavat. Skuutin vuokraaja sitoutuu noudattamaan ohjeita siitä, mihin ja miten lautaa ei käytön jälkeen pidä jättää, mutta keskustassa näkee, että käyttäjän harkintakyky tai asenne ei aina ole ollut riittävä. Lauta on jätetty retkottamaan vaarallisesti keskelle jalkakäytävää.

Pysäköintiä suuremmaksi ongelmaksi on koettu sähköpotkulautojen äänetön eteneminen ja jalankulkijoihin verrattuna suuri vauhti. Siellä, missä skuutit käyttävät jalankulkijoiden kanssa samaa väylää, ne takaa päin lähestyessään useimmiten yllättävät kävelijän hänet ohittaessaan.

Sähköpotkulaudan suurin nopeus on lainsäädännön vuoksi rajoitettu 25 kilometriin tunnissa, mutta laudoilla ei toki ole pakko ajaa suurinta nopeutta. Vauhti on sovitettava tilanteeseen ja muiden liikkujien vauhtiin. Skuuttaajan on muistettava, että jalankulkijat eivät aina etene suoraviivaisesti, ja heitä ohittaessa on hidastettava ja jätettävä reilu väli.

Sähköpotkulautojen vauhti herättää ihmetystä Lahdessa, eikä kypärää näy kellään

Sähköpotkulaudan kuljettaja on lain silmissä polkupyöräilijä. Skuutin kuljettaminen on sallittu ainoastaan kävely- ja pyörätiellä sekä ajoradalla. Lahdessa monet tuntuvat pitävän jalkakäytäviä luvallisina pyöräilyväylinä, mutta sitä ne ovat vain, jos kyse on liikennemerkillä osoitetusta yhdistetystä jalkakäytävästä ja pyörätiestä.

Vauhti on sovitettava tilanteeseen ja muiden liikkujien vauhtiin.

Kaupungeista, joissa sähköpotkulaudat ovat olleet pidempään käytössä, on uutisoitu vakavistakin onnettomuuksista, joissa skuutin kuljettaja tai kyytiläinen on loukkaantunut. Alkoholi ja myöhäinen ajankohta lisäävät onnettomuusriskiä.

Toisin kuin mopoille, sähköpotkulaudoille ei oteta liikennevakuutusta. Onnettomuuden sattuessa kuljettaja vastaa itselleen ja muille aiheuttamistaan vahingoista, jotka saattavat vaatia pitkääkin hoitoa. Laajaan kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus voi korvata, mutta vastuu sen ottamisesta on kuljettajalla.

Sähköpotkulautojen suosio yllätti Lahdessa – Yli tuhat ajoa ensimmäisen viikonlopun aikana