Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Ehdokkaalta | Pienilläkin kouluyksiköillä on merkitystä!

Lahden koulujen tilanne on kaupungin pohjois- ja itäosissa huono oppilaiden ja huoltajien kannalta. Myllypohjan lapset käyvät parakeissa koulua Ahtialassa ja Kunnaksessa. Kunnaksen oppilaat ovat parakeissa omalla pihallaan mahdollisesti vuoteen 2030 asti.

Kivijärven koulu on suunniteltu lakkautettavaksi, ja sieltä lapset taas siirretään Ahtialan kouluun. Säästöjä haetaan, mutta niitä ei synny, koska kuljetuskustannukset ovat korkeat. Nastolan kaupunginosassa ollaan Kirkonkylän koulun oppilaita siirtämässä uuteen Rakokiven kouluun. Kaupungin opetustoimen suunnitteluryhmä suunnittelee Erstan ja Villähteen koulujen lopettamista ja näille toimiville, noin 200 oppilaan kouluille, uuden yksikön rakentamista.

Suunnitelma on järjetön, koska alueille on kaavoitettu uusia omakotitontteja, ja uusia asuinalueita on jo muodostunut. Mahdollisesti lakkautettavat koulut ovat isoja, toimivia ja hyväkuntoisia. Vaikka niissä olisi jonkin verran vähemmän oppilaita, niin huomattavasti halvemmaksi tulee niiden toiminnan jatkaminen kuin uuden koulun rakentaminen, jonka käyttökustannuksia lisäisivät myös uudet kuljetuskustannukset.

En oikein ymmärrä Lahden koulutoimen strategiaa, jossa pyritään isoihin koulukomplekseihin. Niitä ei ole millään lailla todistettu pedagogisesti paremmiksi tai halvemmiksi kuin pienempiä kouluyksiköitä.

Päinvastoin! Olen varma siitä, että pienemmät kouluyksiköt ovat turvallisempia. Niissä tulee oppilas enemmän yksilönä kohdelluksi, ottaen huomioon integraation ja opetussuunnitelman, kuin suuressa koulussa, jossa oppilas on vain osa suurta massaa.

Huolimatta kaupunginjohdon sinnikkäästä yrityksestä kasvattaa Lahden väkilukua ja kaavoituksen avulla vain keskustaa asuinpaikkana ja liikekeskuksena, ei väkiluku nouse. Syy siihen voi olla se, että palvelut eivät ole tasapuolisesti kaupungin alueella kunnossa. Nyt pitäisi vaihtaa kasvustrategiaa ja panostaa kaupunginosien palveluihin tasapuolisesti.

Kaikki eivät kaipaa kaupunkimaista keskusta-asumista.

Kaikki eivät kaipaa kaupunkimaista keskusta-asumista. Nastolan alue kasvaa sillä, että koulut ja palvelut säilyvät. Kivijärvellä on hyvässä kunnossa oleva koulu, jonka säilyminen voisi houkutella maalle asumaan haluavia perheitä. Ahtialan, Kunnaksen ja Myllypohjan koulutilanne pitäisi saada nopeasti kuntoon.

Yhtenä alueen asukasviihtyvyyttä ja kaupungin vetovoimaa lisäävänä tekijänä voisi olla se, että terveysaseman toiminta palautettaisiin Ahtialaan sosiaali- ja perhepalveluineen Vastavuoroisesti myös Launeen terveysaseman toiminta pitäisi palauttaa toimivaksi. Tämä vahvistaisi myös alueiden koulujen toimintaa.

Lahden kaupungin johto luottamushenkilöineen kävi ottamassa oppia kävelykatuun Jyväskylästä. Nyt voisi olla uuden reissun paikka käydä tutustumassa johonkin kaupunkiin, miten siellä on kehitetty hyvässä yhteistyössä kaupungin struktuuria eri hallintokuntien ja yritysten kanssa. Tässä kehittämisessä toivottavasti on huomioitu asukasviihtyvyys ja palvelujen saaminen tasapuolisesti eri kaupunginosissa. Tämä on tapahtunut vieläpä niin, että asuntojen hintataso on pysynyt kohtuullisena riippumatta asuinalueesta. Tähän pitäisi Lahdessa pyrkiä.

Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (sd.)