Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Tarja Koljosen Esalainen | Suvivirsi on kuin positiivisen psykologian oppikirjasta – se kiittää keväästä ja kesästä, mikset sinäkin kiittäisi

Onko oikeasti olemassa joku, jota ei sykähdytä koulujen kevätjuhlissa kuultu Suvivirsi? Tänä vuonna taisimmekin säästyä ylimitoitetulta keskustelulta siitä, saako koulussa laulaa Suvivirttä vai ei.

Veikkaan, että suuri osa suomalaisista suhtautuu Suvivirteen tietynlaisena kevätjuhlariittinä. Suvivirsihän ylistää kevään tuloa ja luonnon ihmeellistä elpymistä pitkän talven jälkeen, uskonnollisella säväyksellä toki, mutta ei sen laulaminen tähän asti ole tuntunut yhtään pahalta.

Suvivirsi on saanut omien kouluvuosien jälkeen entistä suuremman merkityksen jonkinlaisena siirtymäriittinä: yhdellä loppuu eskari, toinen siirtyy alakoulusta yläkouluun, joku lähtee lukioon, toinen saa ylioppilaslakin päähänsä, tehdään tutkintoja, valmistutaan ammattiin.

Ylipäänsä koulutyö loppuu ja kevätlaitumet odottavat. Siinä jos missä on ilon ja kiitoksen aihetta.

Voi vain kuvitella, millainen vaikutus Suvivirren sanoilla on ollut suurten kuolonvuosien jälkeen. Pohjois-Eurooppaa koetteli harvinaisen kylmä jakso 1690-luvun lopulla. Kolmannes Suomen eli silloisen Ruotsin Itämaan asukkaista kuoli nälkään ja tauteihin.

Kevään puhkeamisen on täytynyt tuntua ihmeeltä. Osattiin varmasti odottaa lämpöä ja iloita auringosta.

Aikoinaan oli syytäkin kiittää kukista ja kevään tulosta, siitä että elämä ylipäänsä meni eteenpäin. 

Virren sanoma on kuin suoraan positiivisen psykologian oppikirjasta. Ylistetään luonnon ihmeellisyyttä ja kehotetaan ihmisiä katsomaan mitä kevään ja alkukesän aikana tapahtuu.

Aikoinaan oli syytäkin kiittää kukista ja kevään tulosta, siitä että elämä ylipäänsä meni eteenpäin. Onnellisuustutkijoiden mukaan jokaisen meistä olisi hyvä välillä pysähtyä tuntemaan kiitollisuutta siitä kaikesta mikä on hyvin, eikä murehtia sitä mikä puuttuu tai voisi olla paremmin.

Kevät antaa kiitollisuuden tunteelle hyvän mahdollisuuden samalla, kun kuuntelee vaikka Suvivirren sanoja kuinka ”taas linnut laulujansa visertää kauniisti” tai ”puut metsän huminoivat taas lehtiverhossa”.

Sillä ei ole merkitystä mitä kiittää. Voi kiittää itseään, Suvivirren tavoin luojan töitä tai ihan vaikka lentävää spagettihirviötä, jos siltä sattuu tuntumaan.

Kouluissa soi tänään Suvivirsi. Jaetaan hymypatsaat, kirjallisuusdiplomit ja ysiluokan päättötodistukset. Uudet ylioppilaat saavat vihdoin painaa lakin päähänsä.

Todistusten joukossa on tietenkin hyviä, keskinkertaisia ja huonoja. Moni ei ole tyytyväinen arvosanoihinsa ja mielessä painaa huoli siitä, avautuuko todistuksella minkäänlaista jatko-opiskelupaikkaa. Kesätöitä ei ehkä ole ja voi olla vaikea tuntea kiitollisuutta.

Jokainen koululainen ja opiskelija ansaitsee kuitenkin tänään pienet aplodit. On ollut huippusuoritus selvitä kevääseen läpi koronatalven. Moni olisi kaivannut opiskeluun enemmän tukea kuin on saanut, sillä koulu on vaatinut paljon itseopiskelua ja -oppimista.

Onnea siis kaikki koulunsa päättävät! Onnea kesälomalle lähtijät! Onnitelkaa itseänne ja nauttikaa elämästä. Pääsykokeet, huolet ja murheet odottavat ihan varmasti, vaikka niistä hetkeksi päästäisi irti.

Näin soi Suvivirsi lahtelaisittain – Lahden seurakunnat laittoi rakastetun kappaleen uusiksi