Ari Helmisen Esalainen: Maahanmuuttajia ja avohakkuita tarvitaan

Ari Helminen

Suurin osa äänestäjistä miettii vielä kuntavaaliehdokastaan, joten tässä tulee pari vinkkiä. Niiden pontimena on tuore konsulttiyhtiö MDI:n väestöennuste sekä sahatavaran ja sellun voimakas kysyntä.

Aloitetaan väestöennusteesta, mikä ei sinänsä tarjoa mitään oleellista uutta. Päijät-Hämeen kuntien ja kaupunkien väkimäärä supistuu vauhdilla vuoteen 2040 mennessä. Osa maaseutukunnista menettää lähes neljänneksen väestöstään. Myös Heinolassa, Hollolassa ja Orimattilassa käy melkoinen kato ja Lahdenkin asukasluku laskee.

Suomen väestönlisäys on perustunut jo vuosien ajan vieraskielisten määrän kasvuun. Suurin osa heistä on tullut tänne työn, perhesiteen tai opiskelun takia. Viime vuonna näillä perusteilla myönnettiin 31 934 oleskelulupaa. Turvapaikkahakemuksia jätettiin 3 209.

Ne puolueet ja kuntavaaliehdokkaat toimivat suorastaan vastuuttomasti, jotka haluavat vaikeuttaa maahanmuuttoa. He perustelevat kielteistä kantaansa sillä, että kantasuomalaiset työttömät pitää saada ensin töihin.

Valitettavasti tämä yhtälö ei ole toiminut eikä toimi. Työvoima ei kohtaa riittävän hyvin, mutta tämän ongelman parantaminen ei poista perusongelmaa. Jo ennen koronaa Päijät-Hämeessä kärsittiin monella alalla työvoimapulasta. Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen on käyttänyt monia puheenvuoroja, joissa hän on ollut huolissaan kuntien työvoimapulasta. Kevan ennusteen mukaan kolmannes kuntien työntekijöistä eläköityy seuraavan kymmenen vuoden aikana, valtion tehtävissä eläköitymisennuste on samaa luokkaa. Jo nyt tarvittaisiin lisää 8 000 sairaanhoitajaa.

Mikäli työvoimapulaan ei löydy ratkaisua, Suomen koko eläkejärjestelmä on Kietäväinen mukaan vaarassa. Kietäväisen yksi peruslääke on työperäinen maahanmuutto. Suomesta ei löydy riittävästi työntekijöitä, ja huoltosuhde heikkenee.

Tähän yhtälöön sopii huonosti perussuomalaisten ehdotus, että Suomeen pääsemisen tulorajan pitäisi olla 3 000 euroa. Kuinka moni kunnan työntekijä tai tulevan hyvinvointialueen sosiaalityöntekijä, laitoshuoltaja ja lähihoitaja yltää tähän puhumattakaan maatiloille tulevista kausityöntekijöistä.

Ne ehdokkaat, jotka haluavat kuntalaisten parasta, eivät vaadi maahanmuuton rajoittamista vaan sen kasvattamista nopeasti. Ne ehdokkaat, jotka haluavat kunnan elinvoiman kohentamista, biotalouden ja puurakentamisen lisäämistä, eivät halua rajoittaa avohakkuita, vaan hyväksyvät myös päätehakkuut.

Päijät-Hämeessä metsien kasvu on huippuluokkaa ja maakunnassa toimii useita puutuotteiden ja puunjalostuksen erikoisosaajaa kuten Stora Enso, Koskisen sekä Versowood. Sahojen pääraaka-aine on tukki ja parhaiten sitä saadaan päätehakkuista. Latvoista tehdään muun muassa pahvilaatikoiden neitseellistä raaka-ainetta.

Päijät-Hämeessä on paljon päätehakkuuikään tulleita vanhoja kuusikoita, joissa ainoa järkevä toimenpide on avohakkuu. Muutaman vuoden päästä luonnon monimuotoisuus rehottaa aukolla, kun kasvavat taimet pienentävät hiilinieluja ja voit poimia sieltä korvasieniä, ahomansikoita, metsävadelmia ja mustikoita.

Lahden alueen on houkuteltava vieraskielisiä, jos väestökato halutaan välttää – ulkomaalaistaustaisten kehno työllisyystilanne on jo parantunut

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut