Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokkaalta | Eroon sääty-yhteiskunnasta

Huolta ovat herättäneet pääministerin ruokalaskut. En tunne asiaa kummemmin, joten otan kantaa vain yleisellä tasolla siihen, miten taakse jääneeksi luultu säätyajattelu elää yhä.

1700-luvun Ranskassa oli yhteiskunta jaettu säätyihin: aatelisto, papisto ja kolmas sääty. Ja tietysti sitten yksivaltainen kuningas. Kaksi ensimmäistä muodostivat niin sanotun rälssin. Näiden katsottiin tuottavan valtiolle sellaisia palveluksia, että palkkioksi suotiin verovapaus ja muita etuja. Kolmannelle säädylle olikin sälytetty sitten lähinnä vain velvollisuuksia. Samansuuntainen järjestelmä oli myös muualla Euroopassa, Suomessakin. Tuollaiselle järjestelmälle oli perusteita joskus keskiajalla, mutta 1700-luvulla ei ollut. Niinpä tilanne johti Ranskan suureen vallankumoukseen, jonka välillisenä seurauksena Suomen joutui Venäjän suuriruhtinaskunnaksi.

Mutta nykyaikaan! Yhteiskunnan tulisi olla tasa-arvoinen, siis säädytön. Mikko Pesälä, iittiläinen kansanedustaja, ministerinäkin toiminut, julkaisi kokemuksistaan kirjan Herrana on hyvä olla. Kyllä siinä säätyajattelun jäänteet esille tulevat. Omaan mieleeni on jäänyt tapaus lahtelaisen hotellin narikalta. Olin parin ystäväni kanssa hakemassa ulkovaatteitani, kun samaan aikaan ulkoa ilmestyi hyvin pukeutunut herrasmies. Hän narisi narikkamaksusta, ehkä 50 pennistä, ja kyseli, eikö olisi ilmaista mahdollisuutta. En tuntenut miestä, mutta ystäväni kertoivat hänen olevan virassa oleva ministeri. Olisi pitänyt varmaan lahjoittaa hänelle se lantti.

Käsittääkseni valikoiduista ilmaiseduista olisi syytä luopua totaalisesti. Niihin tottuu ja alkaa pitää niitä itsestään selvinä. Kunnanvaltuutetuillakin on sellaisia. Eivät ne isoja ole, joitakin ilmaislippuja tai vastaavia. Kansanedustajilla on etuja, joita tavallisilla duunareilla ei ole. Presidentin palkka on verovapaa. Ei tässä tarvitse kateudesta olla kysymys vaan periaatteesta. Päättäjien voidaan yhäkin katsoa tuottavan yhteiskunnalle palveluita, joista palkitaan esimerkiksi veroeduin. Se ei ole oikea tapa, sääntöjen pitää olla kaikille samat! Vieraantumista ihmisten arjesta ei pidä ruokkia.

Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (kd.).

Käsittääkseni valikoiduista ilmaiseduista olisi syytä luopua totaalisesti.