Ehdokkaalta: Onko kuntamme vetovoimainen?

Seija Aakala

Kunnan vetovoimaisuuteen vaikuttavat muun muassa koulutus- ja terveyspalvelut, työpaikat, sijainti, kulttuuripalvelut, turvallisuus ja luonto. Viime vuosien aikana moneen näistä kohdista on valtuustomme vaikuttanut valitettavasti negatiivisesti. Lopetettiinhan valtuuston yksimielisellä päätöksellä oma lukiokin.

Terveyspalvelut ovat huonontuneet entisestään. Nyt saa odottaa pitkiä aikoja, ennen kuin pääsee jollekin lääkärille tai laboratorioon. Tästä kuulee jatkuvasti lukuisilta asiakkailta.

Valtuutetuilla itsellään tuntuu olevan lyhyt muisti, mutta onneksi äänestäjät muistavat pitkään valtuutettujen tekemät kuntalaisten kannalta huonot ratkaisut.

Vaikuttaa siltä, että valtuustossa tärkeintä on yhteishenki. Asioita ei kyseenalaisteta kuten ennen vanhaan, ja kokoukset viedään kiireellä lävitse, kuten välillä on lehdistä luettu.

Hollolassa on ollut pitkään kunnan päätöksenteossa tapana vaikenemisen kulttuuri. Hollolaan muuttajille ei ole annettu tarpeellisia tietoja esimerkiksi koulujen lopettamissuunnitelmista ja Lahden seudun kierrätyspuiston mahdollisesta tulosta tänne. Moni tänne muuttanut asukas on kertonut pettymyksistään.

Ollaanko Hollolasta tekemässä Lahden kaupungin nukkumisalue, jossa väkiluku vähenee jatkuvasti, ikääntyvät kuntalaiset muuttavat Salpakankaalle ja palveluja hankitaan Lahdesta?

Valtuutetuilla itsellään tuntuu olevan lyhyt muisti, mutta onneksi äänestäjät muistavat pitkään valtuutettujen tekemät kuntalaisten kannalta huonot ratkaisut.

Muuttovirta vie siis palvelujen perässä Lahteen, elleivät Hollolan valtuutetut katso peiliin, myönnä tekemiään virheitä ja muuta suuntaa.

Toivottavasti uusi sivistystoimesta vastaava jalkautuu käymään kaikissa omissa yksiköissään. Sieltä saa arvokasta tietoa käytännön todellisuudesta, ei etäjohtamisella.

Suuria kouluja ollaan aina puoltamassa kustannussyistä ja pedagogisista syistä, mutta niiden resursointi jää kuitenkin heikoksi. Kiusaamistapauksia on kuultu olevan myös Salpakankaan kouluissa. Viime vuodethan ovat olleet sivistystoimen alasajoa.

Valtuustosta riippumattomia vetovoimatekijöitä ovat tietysti Hollolan hyvä sijainti, kaunis luonto ja osittain turvallisuus.

Koulutuspalvelujamme tulee harkita uudelleen. Voisiko peruskoulun jälkeen tulevaa kahden vuoden opetusta, esimerkiksi lukio-opetusta, antaa sittenkin Hollolassa?

Isoille kouluillemme tulisi antaa enemmän resursseja esimerkiksi koulunkäyntiavustajien lisäämiseen ja oppilashuoltoon sekä tarjota kouluja tukevalle nuorisotoimelle myös lisäresursseja.

Hälvälän koulun lopettamispäätös tulisi ottaa kiireesti uuteen käsittelyyn. Kuntahan on kaavoittanut uusia tontteja Kukonkankaalle päin. Myös Rouvin alue on lähellä koulua. Tonttien myynnin ja lapsiperheiden Hollolaan muuton vuoksi Hälvälän koulu tulee säilyttää.

Terveyspalvelumuutoksia kannattaa myös kyseenalaistaa, ja Lahden seudun kierrätyspuiston sijoittamista Hollolaan pitää vastustaa.

Vanhan kulttuuripitäjämme historian näkyvämpää esittelyä tulisi osatoimisesti jonkun viranhaltijan toimesta tehdä ja samalla vastata kulttuurisihteerin tehtävistä. Työpaikkojen turvaamiseksi tulee edelleen tukea kaikin mahdollisin tavoin yritystoimintaa.

Näilläkin muutoksilla, näkyvämmällä positiivisella markkinoinnilla ja päätöksenteon avoimuudella voisimme lisätä kuntamme vetovoimaisuutta.

Miettikää kuntalaiset tarkkaan, ketä äänestätte, jotta suunta päätöksenteossa muuttuu.

Kirjoittaja on hollolalainen kuntavaaliehdokas (kesk.).

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut