Ehdokkaalta: Uudenlaista päihdepolitiikkaa

Jyrki Joensuu

Elisa Lientola kirjoitti 26.5., että kuri on huono keino päihderiippuvaisten hoidossa. Keinona hän mainitsi laitospaikat, jotka on huonoiksi havaittu 1900-luvulla. Sanaakaan hän ei maininnut tehokkaimmasta keinosta: Ei pidä aloittaa päihteiden käyttöä. Vihreiden halu laillistaa huumeet on tuhoisa viesti nuorille.

Huumemyönteisyyttä kuvaavat ”pilvi” ja ”pössyttely”. Huumeisiin pitää asennoitua jyrkän tuomitsevasti, ei alistuen ”eihän tässä muuta voi kuin hoitaa seuraukset”. Kansainväliset rikosliigat ovat kehnoja johtajia Suomelle.

Porttiteorian kiistäjät vaativat kannabiksen laillistamista. Oikeat asiantuntijat, riippuvaisten omaiset tietävät miten portit avautuivat: tupakka-keskikalja-kannabis-amfetamiini-bentsot-opiaatit. Keskikaljaa litkiessä tulee vain pissahätä. Muuta pitää olla.

Kannabista pitävät harmittomana ne, jotka eivät ole nähneet kannabis-psykoosia. Yleensä kannabis latistaa, ja niinpä tarvitaan piristävää amfetamiinia. Seuraukseen, ahdistukseen hankitaan bentsoja.

Ihmiset suhtautuvat kevyesti huumeen aloittamiseen kuvitellessaan hoidolla sitten pärjäävänsä. Olen toiminut psykiatrina päihdehoidon yksiköissä. Kuten omaiset tietävät, potilaat ovat taitavia huijaamaan jatkaakseen käyttöä. Huumeriippuvuuden hoito on vaikeaa! Vaikeus piilee potilaan haluttomuudessa parantua. Hoitomyöntyvyyden puuttuminen haittaa jokaisen sairauden hoitamista.

Korvaushoitoa metadonilla on opiaattiriippuvuudessa annettu 20 vuotta. Laajempaa kehitystä ei ole saavutettu. Lientolan ”uusia keinoja” on etsitty vuosikaudet! Päihderiippuvaisten hoitoon ei suhtauduta piittaamattomasti. Poliitikkojen huumemyönteisyys on pahinta piittaamattomuutta.

Älä aloita! Älä kokeile! Älä ole tyhmä!

Moralisoijat kysyvät, miksi huumeriippuvuuden hoidossa annetaan huumetta, mutta alkoholisteja ei hoideta viinatarjoilulla. Tällaiseen jäkätykseen ei pidä haaskata energiaa. Verrataan huumeriippuvuuden ehkäisemistä koronaan: Virustaudin torjuntaan satsataan miljardeja, mutta huumeiden käytön aloittamista ei ehkäistä. Luvataan riippuvaisille terapiaa, jota ei ole, ja kansan turvaksi lisää poliiseja.

On olemassa yksinkertainen keino huumeriippuvuuden ehkäisemiksi. Sen ydin on ehdoton käsky: Älä aloita! Älä kokeile! Älä ole tyhmä! Kiellon tärkeä tuki on ohjelma, jolla lapsesta saakka luodaan ihmiselle hyvä elämä. Jos elämä on hyvää, päihteillä ei täytetä tyhjyyttä eikä haalita kemiallisia elämyksiä aitojen kokemusten asemasta.

Kirjoittaja on hollolalainen erikoislääkäri ja kuntavaaliehdokas (ps.).

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut