Ehdokkailta | Kuntavaalit ovat myös ilmastovaalit

Ilmastomme lämpenee. Vuosi 2020 oli lämpimin kautta aikojen metsäpaloineen, kuivuuksineen, myrskyineen ja jäätiköiden sulamisineen, ja tilanteen ennustetaan vain huononevan. Nykyisellä ilmastopolitiikalla maapallo lämpenee tuoreen YK:n raportin mukaan 2,9–3,5 astetta vuosisadan loppuun mennessä. Se on selvästi päästötavoitteita enemmän (1,5 astetta). Kolmannes kasvi- ja eläinlajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon, jos maapallon keskilämpötila nousee 1,5–2,5 astetta.

Lahti on nyt Euroopan ympäristöpääkaupunki, ja Lahdessa on tehty oikeansuuntaisia toimia ympäristöasioiden suhteen. Positiivisen kehityksen täytyy jatkua myös teemavuoden jälkeen. Liikenne- ja liikkumissuunnitelman (Liisu 2030) tavoitteena on luoda edellytyksiä elinvoimaiselle, viihtyisälle, elävälle sekä ilmanlaadultaan hyvälle Lahden kaupunkikeskustalle.

Liisu 2030 -hankkeen tavoite ei ole hankaloittaa yksityisautoilua, koska auto on useimmille lahtelaisille ainoa mahdollinen liikkumismuoto työajoista, asuinpaikan ja työpaikan sijainneista johtuen.

Suunnitelman mukaan keskusta on jatkossakin saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla. Autoliikenteen kehäreittien, julkisen liikenteen, kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen on tehokas keino varmistaa liikenteen sujuvuus, lisätä kestävien liikkumistapojen määrää puolella ja vähentää liikenteen hiukkaspäästöjä kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä.

Julkisen liikenteen tulee pystyä tarjota tulevaisuudessa aidosti kilpailukykyinen vaihtoehto yksityisautoilulle. Kaupungillamme on velvollisuus toimia esimerkkinä toimivasta ja ilmastoystävällisestä kaupungista. Jo nyt lämpenevä ilmasto vaikuttaa negatiivisesti talouteen esimerkiksi tuhohyönteisten aiheuttamien metsätuhojen lisääntyessä, ja tulevaisuudessa ympäristöalalla on mahdollisuus luoda Lahdessa uusia innovaatioita ja työpaikkoja. Äänestäjän täytyy olla valppaana. Vaikka Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median vaalikoneesta selviää, että Lahden kuntavaaliehdokkaista enemmistö painottaa päätöksissään valintatilanteessa enemmän ympäristöä kuin talouskasvua ja työpaikkojen luomista, niin myös Liisu 2030:n puolesta äänestäminen on ääni ilmaston puolesta. Kuntavaalit ovat myös ilmastovaalit.

Kirjoittajat ovat lahtelaisia kuntavaaliehdokkaita (vas.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut