Vili Uuskallion Esalainen: Kuntavaaleissa panokset kovenevat ja se näkyy katujen varsilla – lahtelainen kokoomusehdokas ei tyydy kampanjabudjetissaan vähään

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Kuntavaalit näkyvät katukuvassa kenties enemmän kuin koskaan. Ainakin Lahdessa katupylväitä on laputettu ja pientareita kepitetty vaalimainosten helminauhaksi.

Maksullisten vaalimainosten lisäksi kadunvarsilla kukkii kirjava joukko omatoimisia ja talkootyönä asennettuja mainosplakaatteja. Osa villistä vaalimainonnasta on levittäytynyt luvattomiin paikkoihin kuten risteysalueille.

Vaikka kaupungin ulkovaalimainonnasta antamia ohjeita ei ole pilkuntarkasti maltettu noudattaa, yksi kirjoittamaton sääntö pätee. Nimittäin se, että toisen ehdokkaan jo varaamaan pylvääseen ei kiinnitetä omaa mainosta.

Jos tällainen huomaavaisuus kantaisi vaalien yli, ei Lahdessa enää tarvitsisi murehtia kaupunginvaltuuston heikentynyttä työilmapiiriä.

Havainnon aiempia kuntavaaleja näkyvämmästä kampanjoinnista vahvistavat lahtelaisten kuntavaaliehdokkaiden tekemät vaalirahoituksen ennakkoilmoitukset.

Vihreiden ja kokoomuksen ehdokkaista lähes kaikki ovat tehneet vapaaehtoisen ilmoituksen. SDP:n ehdokkaista ilmoituksen oli jättänyt keskiviikkoon mennessä noin viidesosa.

Monet tunnetut valtuutetut ovat korottaneet panoksia nyt käytäviin vaaleihin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) teki neljä vuotta sitten 4 200 euron kampanjan, mutta nyt hän ennakoi vaalibudjetikseen 11 000 euroa. Summasta kolme neljäsosaa kuluu ulkovaalimainontaan tai painetun materiaalin hankkimiseen.

Kokoomuksen Milla Bruneaun vaalibudjetti oli viime kuntavaaleissa noin 5 500 euroa, mutta nyt runsaat 10 000 euroa. Tästä ulkomainonnan osuus on kaksi kolmasosaa.

Liikunta- ja kulttuurilautakuntaa johtavan Marju Markkasen (sd.) vaalikassa on ennakkoilmoituksen mukaan 7 200 euron suuruinen. Edellisissä vaaleissa Markkanen kampanjoi puolet pienemmällä summalla.

Vaalibudjettejaan ovat kasvattaneet myös kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.), kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.) sekä vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Elisa Lientola.

Perussuomalaisten vaalibudjeteista on paha sanoa tässä vaiheessa mitään, koska puolueen 85 ehdokkaasta vain kaksi on tehnyt vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen. Heistä toinen on valtuustopaikkaa tavoitteleva Juha Viljamaa (ps.), joka aikoo käyttää kampanjointiin 6 300 euroa ja puolet siitä ulkomainontaan.

Aiemmin Asikkalan kunnallispolitiikassa vaikuttanut ja Lahden kaupunginreviisorina tunnettu Juha Tapiola (vihr.) pyrkii kaupunginvaltuustoon vajaan 4 300 euron budjetilla.

Kaikkien nykyisten valtuutettujen vaalikulut eivät toki ole paisuneet. Esimerkiksi vihreiden Riina Puusaari arvioi selviävänsä 850 euron kampanjalla, kun edellisissä vaaleissa hän käytti vaaleihin yli 1 100 euroa.

Suurin osa ehdokkaista käyttää kampanjointiin enintään satasia. Aikoinaan "Mänty ministeriksi" -teemalla eduskuntavaaleissa kampanjoinut Hannu Mänty (kok.) ei tyydy näin vähään.

Männyn ennakkoon ilmoittamalla lähes 19 000 euron kuntavaalibudjetilla kampanjoisi varteenotettavasti eduskuntavaaleissakin.

Ennakkoon vaalirahoituksesta ilmoittaneista eniten rahaa käyttää Anni Sinnemäki (vihr.) –  listan kakkosena on 60 000 euron menot ilmoittava tuntematon perussuomalainen, mistä on kyse?

ESS:n vaalikone vahvistaa, että tulevat valtuutetut ovat fanaattisia lahtelaisia

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut