Pääkirjoitus Yhtymäkokouksen selvä viesti antaa syyn toivoa, että alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy saataisiin vihdoin maaliin Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous antoi maanantaina selvän viestin alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn puolesta. Yhtymäkokous palautti maksuttoman ehkäisyn hyvinvointiyhtymän valmisteluun ja yhtymähallituksen päätettäväksi äänin 148 1/3 – 28 2/3.

Maaliskuussa hyvinvointiyhtymän hallitus päätti äänin 4–3 hylätä viranhaltijaesityksen, jonka mukaan maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen alle 25-vuotiaille olisi aloitettu elokuussa. Yhtymähallituksessa asia rikkoi kunta- ja puoluerajat. Pohjaesitystä vastustivat Sari Niinistö (kok.) Lahdesta, Tarja Tornio (kesk.) Asikkalasta, Jari Ronkainen (ps.) Hollolasta ja Niina Saarinen (sd.) Orimattilasta. Maksuttoman ehkäisyn kannalla olivat Kari Lempinen (sd.) Lahdesta, Petri Pekkala (kok.) Kärkölästä ja Jouni Kaikkonen (vihr.) Lahdesta.

Alle 25-vuotiaiden maksutonta ehkäisyä on ajettu erityisesti Lahdessa, mutta yksimielisyyttä asiasta ei ole myöskään hyvinvointiyhtymän suurimmassa jäsenkunnassa. Lahden kaupunginhallituksessa oli haluja viedä esitys alle 25-vuotiaiden ehkäisystä suoraan hyvinvointiyhtymän muutostalousarvioon, mutta esitys kaatui kaupunginhallituksessa äänin 6–5. Voittaneen kannan mukaisesti asia vietiin yhtymäkokoukseen, joka nyt on antanut selkeän tukensa maksuttomalle ehkäisylle. Menisikö viesti jo vihdoin perille? Kuten hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola yhtymäkokouksessa huomautti, on asian uudelleenharkinta poliittinen. Viranhaltijat tukivat maksutonta ehkäisyä jo aiemmassa valmistelussa.

Maksuton ehkäisy on nuorille kunnallinen tasa-arvokysymys.

Alle 25-vuotiaiden ehkäisy ei ole ilmaista, mutta siihen on varaa. Noin 200 000 euron vuotuiset kustannukset kyllä mahtuvat hyvinvointiyhtymän 800 miljoonan euron vuotuiseen budjettiin. Maksuttoman ehkäisyn epäsuorat taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt saattavat sitä paitsi olla paljon suuremmat.

Alle 25-vuotiaiden maksutonta ehkäisyä ei Päijät-Hämeeseen ole ajettu kevein perustein. Väestöliitto, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat jo vuosia sitten suositelleet, että kaikki kunnat ryhtyisivät tarjoamaan alle 25-vuotiaille nuorille ilmaista ehkäisyä. Tärkeimpinä perusteluina suositukselle ovat epätoivottujen ­teiniraskauksien ja niistä usein seuraavien aborttien vähentäminen. Myös keväällä julkaistu Helsingin yliopiston tutkimus vahvisti maksuttoman ehkäisyn yhteyden ei-toivottujen teiniraskauk­sien vähenemiseen.

Maksuton ehkäisy on nuorille kunnallinen tasa-arvokysymys. Olisi suotavaa, että rahallisesti kuntien taloudelle hyvin vähäpätöinen, mutta monille nuorille merkittävä asia saataisiin vihdoin Päijät-Hämeessäkin maaliin.