Ehdokkaalta: Lahden korona-exit tulee suunnitella tarkasti

Pekka Komu

Koronapandemia on kurittanut koko maailmaa ja siinä sivussa myös Lahtea tavalla, jota ei juuri kukaan osannut aavistaa vuoden 2020 alussa. Moni on kärsinyt kavalasta taudista, vielä useampi on pelännyt terveytensä puolesta ja joutunut elämään eristyksissä muista ihmisistä.

Ravintola-, matkailu- ja elämysalan yrittäjillä on ollut erityisen vaikeaa. Samalla on kasvanut kokonainen korona-ajan lasten ja nuorten ikäluokka, joka on joutunut elämään sosiaalisessa eristyksessä.

Lahden kaupunginhallitus on puuttunut tilanteeseen päättämällä korona-exit-suunnitelmasta. Tavoitteena on mahdollisimman laaja ja nopea palautuminen. Jotta tavoitteeseen päästään, on tunnistettava sekä syntyneet vahingot että pysyvät muutokset.

Ero koronaa edeltäneen ja sen jälkeisen ajan välillä on niin suuri, että sen tarkkaa analysointia ei ole varaa jättää väliin Lahdessa.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan ennätysmäärä ihmisiä muutti viime vuonna Helsingistä Lahteen. Heitä oli 731, joka on noin 30 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Tämä on myös suurin lukema tilastointikaudella 1990–2020. Kaupunkitutkija Timo Aron keräämään datan perusteella myös alkuvuosi on ollut Lahdelle suotuisaa. Tammi–helmikuussa Lahti on kokonaisnettomuutossa hyötynyt viidenneksi eniten Suomessa.

Väitän, että juuri nyt on Lahden paras mahdollisuus vuosikymmeniin loistaa ja saada muuttovoittoa pääkaupungista. Tilastojen perusteella näyttää siis siltä, että Lahden vetovoima asuinpaikkana on vahvistunut. Etätyöstä on tullut normaalia, ja mitä todennäköisemmin se tulee olemaan sitä myös jatkossa.

Yhtäaikaisesti on reagoitava niihin muutoksiin ja mahdollisuuksiin, jotka tukevat Lahden kasvua.

Kaupungin pitää tarttua tähän mahdollisuuteen vahvasti: ihmisten arjesta on tehtävä mahdollisimman sujuvaa ja helppoa ja houkuteltava uusia ihmisiä ja yrityksiä Lahteen. Pendelöijät esimerkiksi tarvitsevat lisää liityntäpysäköintipaikkoja ja mahdollisimman hyvää joukkoliikenneyhteyttä matkakeskukselle.

Kehittyvät ja kasvavat LUT ja LAB tukevat kehitystä ja tuovat paljon kaivattua elinvoimaa ja työpaikkoja. Myös pehmeillä tekijöillä, kuten miltä kaupunki näyttää, on merkitystä.

Kaupunginhallituksen ensisijainen tehtävä on paikata koronan aiheuttamat vauriot ja ymmärtää, että lapsiin ja nuoriin kohdistuneet negatiiviset vaikutukset näkyvät vielä pitkään. Yhtäaikaisesti on reagoitava niihin muutoksiin ja mahdollisuuksiin, jotka tukevat Lahden kasvua.

Uusia päätöksiä on tehtävä välittömästi. Suurin vastuu jää kuitenkin pian valittavalle uudelle valtuustolle.

Kirjoittaja on SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen ja kuntavaaliehdokas (sd.) Lahdesta.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut