Ehdokkaalta: Neuvolassa huomioitava myös äidin puoliso

Roosa Rusanen

Neuvola on ollut arjessamme läsnä tiukasti pian neljä vuotta. Olen saanut huomata, kuinka upea ja tärkeä tuo palvelu on. Kuitenkin myös hyviä toimintamalleja voidaan kehittää entisestään ja uudistaa vastaamaan nykypäivän tarpeita. Neuvola kohtaa lähes kaikki odottavat vanhemmat ja pienet lapset, ja neuvolan vaikuttavuus perheisiin on näin ollen todella suuri.

Meidän perheemme kokemuksen mukaan neuvolatoiminta keskittyy lähes ainoastaan odottavaan vanhempaan, sekä vauvaan. Oma puolisoni on ollut mukana neuvolassa lähes joka kerta, mutta erityisesti esikoisemme kohdalla häntä ei kohdattu juuri ollenkaan. Toista lasta odottaessani luin, että Vaasassa on toiminnassa isäneuvola. Toivoisin, että myös Lahti ottaisi askeleen eteenpäin ja huomioisi sekä tunnustaisi myös ei-odottavan vanhemman tarpeet paremmin uudessa elämäntilanteessa. Ehdotan, että Lahti tarjoaisi puolisoille yhden tai kaksi käyntiä neuvolassa. Ensimmäinen käynti voisi keskittyä terveystarkastukseen ja tulevaan elämänmuutokseen, puolison raskauteen ja lähestyvään synnytykseen liittyviin ajatuksiin. Toisella kerralla voisi olla mahdollisuus purkaa ei-synnyttäneen vanhemman kokemus synnytyksestä sekä keskustella osallistumisesta pikkuvauva-arkeen ja perhevapaiden käyttämisestä.

Toinen kehitysajatukseni koskee neuvolan palveluaikoja, jotka sijoittuvat tällä hetkellä ainakin omalla alueellani pelkästään virka-ajalle. Pitäisin tärkeänä, että Lahdessa neuvolakäyntejä järjestettäisiin edes jonkin verran myös iltapäivisin ja iltaisin. Tämä helpottaisi päivätyötä tekevien ja esimerkiksi päätoimisesti opiskelevien vanhempien pääsyä neuvolaan. Erityisesti alkuraskaudessa monet eivät halua vielä puhua raskaudesta julkisesti, ja näissä tapauksissa odottavat vanhemmat voivat joutua kiusallisiin tilanteisiin työpaikalla, kun poissaolo sijoittuu keskelle työpäivää.

Kyselin myös muilta lahtelaisilta, miten neuvolatoimintaa voisi kehittää. Toiveita tuli paremmasta imetysohjauksesta aina ryhmäneuvolatoimintaan asti. Lahtelaiset arvostavat myös sitä, että neuvola sijaitsee lähellä ja että terveydenhoitaja pysyy samana mahdollisimman pitkään.

Pidetään huolta nykyisestä järjestelmästämme, mutta kehitetään sitä rohkeasti eteenpäin.

Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (sd.)

Pitäisin tärkeänä, että Lahdessa neuvolakäyntejä järjestettäisiin edes jonkin verran myös iltapäivisin ja iltaisin.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi