Lukijalta: Energiajätteen nimen kanssa ei vielä ole kiire

Esa Ekholm

Tässä hieman taustaa Jari Suomisen (Esalainen, ESS 27.5) pohdintaan energiajätteen nimestä.

1990-luvulla haettiin perusratkaisuja jätteiden käsittelyyn kaatopaikkasijoituksen sijaan. Olin itse vetämässä tutkimushanketta Jyväskylässä 1993–94 energiajätteen talteen ottamiseksi suoraan kotitalouksista ja sen hyödyntämiseksi paikallisessa voimalaitoksessa.

Jyväskylään tätä ei otettu käyttöön; eikä muuten Tampereellekaan, johon ensin tarjosin tutkimushanketta. Alan kehitys oli molemmilla seuduilla sitten hitaampaa.

Sen sijaan Päijät-Hämeen Jätehuollon (PHJ/Salpakierto) ja Lahti Energian johto tarttuivat tilaisuuteen, ja energiajätteen keräys ja hyötykäyttö alkoivat 1997 Päijät-Hämeessä.

Polttojätteeksi sitä ei haluttu kutsua, koska korostettiin sen lähinnä sähkön tuotosta johtuvaa parempaa hyötysuhdetta verrattuna sekajätteen polttoon, jota usealla paikkakunnalla, myös Päijät-Hämeessä, aloimme selvittää.

Sittemmin kierrätysmateriaalien hyödyntäminen uusioraaka-aineina on vallannut jätepolitiikan suunnan niin EU:ssa kuin Suomessa. Tämä johti Salpakierrossakin muovien ja eräiden muiden jakeiden erottamiseen laitoksessa myös energiajätteestä.

Vaikka jätehuoltoa pitää kehittää edelleen, on asukkaiden suhteen oltava varovainen.

Vaikka jätehuoltoa pitää kehittää edelleen, on asukkaiden suhteen oltava varovainen. Se laiva kääntyy varsin hitaasti. Vaatii sitkeää panostusta informointiin, että suurin osa ymmärtää ja toimii halutusti valitun järjestelmän mukaan.

Vielä näkee ympäri kaupunkia paljon jäteastioita, joissa lukee edelleen ”kaatopaikkajäte”, vaikka kaatopaikalle sekajätteet eivät ole päätyneet noin 15 vuoteen. Niitä voisi pikku hiljaa alkaa korjata.

Energiajätteen nimen kanssa ei vielä ole ilmeisen kiire, koska kierrätykseen kelpaavan tavaran erottelemisen jälkeen loppuosa menee kuitenkin energiakäyttöön.

Kirjoittaja on diplomi-insinööri ja eläkkeellä oleva ympäristökonsultti.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut