Ehdokkaalta: Järjen voitettava tunteet koulupäätöksissä

Marko Helin

On kiitettävä valtuutettu ja ehdokas Markku Karjulaa (kesk.) konsensushakuisesta mielipidekirjoituksesta (ESS 26.5.2021) koskien Nastolan alueen palveluverkkoselvitystä. Monissa sosiaalisen median keskusteluissa on haettu osin provosoiden vastakkainasettelua syyttäen kaupunkia muun muassa lupausten pettämisestä koskien Nastolan ja Lahden yhdistyssopimusta.

Sitä ei liene kieltäminen, etteikö näin olisi toimittu. Odotukset meillä nastolalaisilla olivat korkealla. Jyvien sijasta saimme pelkkiä akanoita.

Karjula on oikeassa siinä, että seuraavalla valtuustolla on edessään vaikeita päätöksiä. Vaikka tuleva sosiaali- ja terveysuudistus helpottanee osaltaan kuntien taloustilannetta, ei ruusuilla tanssittane tulevaisuudessakaan.

Nastolan palveluverkkoselvityksen johdosta tehtävät toimenpiteet tulevat olemaan vaikeita. Tulevilla valtuutetuilla ei liene helppoa päättää tunteita herättävästä asiasta. Etenkin ”nastolalaiset” valtuutetut tulevat olemaan puun ja kuoren välissä.

Tunteiden sijasta on ajateltava sillä kuuluisalla maalaisjärjellä. Tosiasia on, ettei kaikkia alueen kouluja voida pitää ”väkisin hengissä”. Olemme tilanteessa, jossa pitkään jatkunut syntyvyyden lasku alkaa korjata satoaan – koululaisia ei yksinkertaisesti riitä jokaiseen alueen alakouluun.

Kaupungin taloudellinen tilanne ei kestä ”turhia”, kalliita seiniä. On muistettava, että rahaa on riitettävä palkkojen lisäksi myös opetustilojen turvallisuuteen, viihtyisyyteen ja käytännöllisyyteen mahdollisesta uudisrakentamisesta puhumattakaan.

Kaupungin taloudellinen tilanne ei kestä ”turhia”, kalliita seiniä.

Etukäteen ei kouluja kannata kuitenkaan lakkauttaa. Päätökset tapahtuvat ajallaan, ja tehtyihin päätöksiin on sopeuduttava – kuten me nastolalaiset olemme sopeutuneet kuntaliitospäätökseen. Menneet ovat menneitä. On keskityttävä tulevaan. Rakennettava siltoja, ei tuhottava niitä.

Väestöennusteet ovat ennusteita – tulevasta ei tiedä yksikään ehdokas tai valtuutettu viranhaltijoista puhumattakaan.

Tulevien valtuutettujen on huolehdittava laadukkaan opetuksen lisäksi seudun elinvoimaisuudesta ja kaupunkimme yleisestä houkuttelevuudesta. Työtä, puhdasta luontoa ja hyviä harrastusmahdollisuuksia on tarjottava muuttoa harkitseville lapsiperheille. Ottajia heille on.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (vihr.) Lahen Nastolasta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut