Markus Pirttijoen Esalainen: Tomaateista ja kurkuista päänsärkyä pääministerille

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Kun kuntavaaleihin on aikaa tasan kaksi viikkoa, puoluejohtaja Sanna Marin haluaisi taatusti puhua ihan muusta kuin siitä, kuka maksaa pääministeri Sanna Marinin aamupalan.

Pääministeri Marin on johtanut Suomea kiitettävästi koronakriisin läpi. Niin kiitettävästi, että asia on saanut myönteistä huomiota maailmallakin. Samaan aikaan puoluejohtaja Marin saa päänsärkyä tomaateista ja kurkuista.

Taatusti 300 euron kuukausittaisella aamiaisedulla on sekä juridista, periaatteellista että yhteiskunnallista merkitystä. Kuuluuko pääministerille korvata henkilökohtaisia menoja summalla, joka on monelle enemmän kuin kuukauden ruokabudjetti? Ja onhan tämä tietysti surkuhupaisa yhtälö siihen nähden, että Marin liputtaa veronkorotusten puolesta, jotta vähäosaisille riittäisi enemmän. Veroilla nämä pääministerin aamiaisetkin kuitataan. Eikä pääministeri ole vähäosainen.

Poliisi aloittaa esiselvityksen pääministerin ateriakorvauksesta: "Tässä vaiheessa arvioidaan ainoastaan valtioneuvoston kanslian virkamiesten menettelyä"

Enemmän tässä episodissa askarruttavat kuitenkin muut kuin juridiset, periaatteelliset tai yhteiskunnalliset näkökulmat. Erityisesti kiinnostaa se, miksi tämä asia pulpahti pintaan juuri nyt ja kenen toimesta.

Ajoitus johtuu selkeästi lähestyvistä vaaleista. Vaikka pääministeri kuinka väittää, että hänellä ei ole asiaan osaa eikä arpaa, vapaa ilmatila on jo menetetty. Vaalikampanjointi on hankalaa, kun kaikkialla ensimmäisenä kysytään ilmaisen aamiaisen moraalista. Ja ensimmäinen vastaus liittyy osittain jälkimmäiseen. Kuka hyötyy siitä, että puoluejohtaja Marinilla on nyt muuta mietittävää kuin vaalit? Aika moni.

Aluksi sopii epäillä oppositiota. Olisiko kokoomuksella tai perussuomalaisilla motiivia haastaa Marinia ja yrittää kammeta hallitus nurin? Miksipä ei.

Sekin käväisi mielessä, että keskustan ja demarien välillä on ollut aikamoista ristivetoa edellisten eduskuntavaalien jälkeen.

Välit tulehtuivat jo silloin, kun keskusta käänsi peukkunsa alas pääministeri Antti Rinteelle ja hallitus kaatui. Keskusta junaili Outi Antilan Kelan pääjohtajaksi SDP:n selän takana. Demarit antoivat takaisin estäen Päivi Nergin nimityksen valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi. Puoliväliriihen yöllinen vääntö oli oma lukunsa. Enää ei taida päteä se vanha poliittinen nyrkkisääntö, että keskustalle sopii paremmin punamulta kuin sinipuna.

Valtioneuvoston kanslia pahoittelee aamiaisrahoista noussutta mielipahaa – Päivi Lipponen vaati aiemmin oikaisua

Eikä Marinilla totta puhuen ole helppoa myöskään omien porukoiden kanssa.

Tämän todisti näyttävästi SDP:n entinen kansanedustaja ja kunnanvaltuutettu Päivi Lipponen, jolta ei herunut pätkääkään tukea puolueensa puheenjohtajalle. En tiedä, yrittikö valtioneuvoston kanslia laskea puoluetoverin solidaarisuuden varaan, kun se ilmoitti, että ennen Marinia aamiaisetua olisi samassa mittakaavassa käyttänyt Paavo Lipponen.

Solidaarisen tuen sijasta Paavon puoliso Päivi Lipponen veti väitteestä herneet nenään ja kysyi sosiaalisen median kirjoituksessaan, miksi pääministerin kanslia kaataa sotkun heidän niskaansa. "Minä maksoin perheemme ruuat. Ei olisi pieneen mieleenkään tullut maksattaa omia safkoja valtiolla.", Lipponen jatkoi.

Marinilla tuntuu juuri nyt olevan paljon haastajia sekä lähellä että kaukana.. Syksyllä nähdään, johtuuko se vaaleista.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut