Lukijalta: Mieli huutaa, kuka kuulee?

Annika Forselius, Katariina Valkonen, Eeva Saarelainen

Mielenterveys- ja päihdepalveluja käyttävinä ja heidän omaisinaan tai läheisinään vetoamme kunnallisvaaliehdokkaisiin.

Monet elävät tällä hetkellä psyykkisesti erittäin kuormittavaa aikaa. Erityisesti tämä koskee mielenterveys- ja päihdekuntoutujia sekä heidän läheisiään. Suurin osa heidän selviämistään tukevista palveluista on joutunut supistamaan toimintaansa tai muotoilemaan niitä etäpalveluiksi. Tärkeä kasvokkain kohtaaminen on riittämätöntä.

Mielenterveys- ja päihdetoimijoiden ja asiakkaiden muodostama Asiakasraati oli jo ennen koronaa huolissaan palveluiden saatavuudesta ja riittävyydestä. Kolmannen sektorin julkisia palveluja tukeville yhdistyksille kantautuu koko ajan viestiä hoitoon pääsyn vaikeudesta, hoitoaikojen lyhyydestä sekä terapiamahdollisuuksien rajallisuudesta.

Tehkää tulevaisuudessa sellaisia päätöksiä, jotka parantavat mahdollisuuksia selviytyä mielenterveyden haasteista.

Edistäkää päätöksillänne julkisen sektorin kykyä ottaa asiakas vastaan ihmisenä, joka saa varhaisessa vaiheessa matalalla kynnyksellä tarvitsemansa avun ja tuen. Konkreettisesti tarvitsemme Lahteen mielenterveysasiakkaille matalan kynnyksen vastaanoton, joka toimii samaan tapaan kuin päihdepäivystys nykyisin.

Tähdätkää palveluihin, jotka eivät jätä ihmisiä heitteille, oman onnensa nojaan, pelkkien reseptien varaan.

Älkää antako kaiken palvelun luisua digimaailmaan, sillä sairas ja mieleltään hauras voi helposti hukkua verkkoihin.

Huomioikaa erityisesti kolmannen sektorin resurssit toteuttaa omaa tehtäväänsä osana apua ja tukea tarvitsevien ihmisten turvaverkostoa.

Älkää antako kaiken palvelun luisua digimaailmaan, sillä sairas ja mieleltään hauras voi helposti hukkua verkkoihin. Pinnalle pääsyyn tarvitaan aitoa ja välittävää kohtaamista.

Kuunnelkaa ja hyödyntäkää kokemusasiantuntijoiden omakohtaista tietotaitoa ja ymmärrystä vaikeiden aikojen yli selviämisestä.

Asiakasraadin kokemusasiantuntijat

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut