Ehdokkaalta: Läpinäkyvä ja taloudellinen ensihoito olisi mahdollinen

Miina Harmaala

Läpinäkyvä ja kustannustehokas ensihoidon järjestämistapa olisi mahdollinen ja toivottu – miksi siihen ei uskalleta lähteä? Kyse on poliittisesta tahtotilasta sekä virkamiestyöstä.

Päijät-Hämeessä ensihoitoa tuottavat hyvinvointiyhtymä ja pelastuslaitos. Hyvinvointiyhtymän päättävät toimielimet sekä viranhaltijat lopettivat toimivan yritystoiminnan. Järjestelyä perusteltiin säästöillä, joita kuitenkaan ei ole näköpiirissä. Kustannuksia on luvassa.

Hyvinvointiyhtymä on kunnostamassa valmiiksi huonokuntoista yksityisen kiinteistöä, josta aiemmat yritykset ovat siirtäneet toimintansa pois rakennusterveystilanteen vuoksi. Tästä kiinteistöstä tavoitellaan mittavilla ja arvatenkin kalliilla kunnostustöillä yhtymän henkilöstölle sekä yksiköille ensihoitoasemaa.

Siirtokuljetuksia ei enää ole kilpailutettu, vaan hyvinvointiyhtymä on ottanut nämä toiminnakseen. Ambulansseja on niin vähän kansalaistehtävien hoitamiseen, että siirtoja on tarjottu ainakin kolmelle yksityiselle toimijalle, mutta tasapuolisuus ei ole toteutunut. Ensihoitopalvelun saatavuus on huonontunut kuljettavien yksiköiden vähentyessä, vaikka kulut ovat noususuuntaisia.

Pitkiin siirtokuljetuksiin käytetään päivittäisiä ambulanssiresursseja. Yksiköt ovat siirroilla ollessaan useita tunteja poissa Päijät-Hämeen alueelta, jolloin muodostuu ambulanssityhjiöitä.

Pidän ensihoidon suurimpana ongelmana yhtymän päällekkäisiä rooleja.

Pidän tätä avunsaantia vaarantavana riskinä. Maakuntamme on pinta-alaltaan laaja ja vesistöt halkovat kuntia pidentäen potilaiden tavoittamisaikoja, joita ei saada kuntoon loiventamalla tavoitteita tilastojen saattamiseksi kuntoon.

Pelastuslaitos on tehnyt töitä 24h-työaikamallilla, joka on pidetty ja työhyvinvointia lisäävä. Järjestelmä on edullinen tapa tuottaa palvelua. Pelastuslaitos on profiloitunut älykkäällä henkilöstöjohtamisella sekä kustannustehokkaalla palvelutuotannolla vuosien ajan.

Hyvinvointiyhtymä tuottaa palvelua 12 tunnin työaikamallilla, mikä nostaa palvelun hintaa, kun työntekijäresurssin tarve on suurempi. Yhtymän työhyvinvoinnissa on ollut laajemminkin haasteita, eikä tähän ole yrityksistä huolimatta pystytty riittävästi reagoimaan.

Näen suurimpana ongelma maakunnan ensihoidossa hyvinvointiyhtymän monet päällekkäiset roolit: ensihoitopalvelun tuottaja, valvoja sekä tilaaja. Voiko toiminta olla tällöin täysin läpinäkyvää ja riippumatonta?

Ensihoitoa on kehitetty organisaation ehdoilla. Toimintaa tulee kehittää asiakaslähtöisesti palvelun saatavuus ja tarve kärjessä kustannukset huomioiden. Ensihoitoa on viety eteenpäin virkamiespäätöksillä jättäen omistajakuntien luottamushenkilöt kumileimasimiksi.

Järkevin ja edullisin tapa tuottaa ensihoitoa on toiminnan siirtäminen pelastuslaitokselle 24h- työaikamallilla.

Hyvinvointiyhtymä koostuu omistajakunnista, joilla on edustus yhtymän toimielimissä. Virkamiesten tulee valmistella taloudellinen näkökanta huomioiden hallitukselle asioita, joita se edelleen esittää yhtymäkokoukselle, jolla on ylin päätösvalta ja jossa kuntien äänen tulee kuulua.

Henkilöstö ensihoidossa toimii kollegiaalisesti yhteistyössä riippumatta siitä, kuka kenenkin palkan maksaa. Haasteet ensihoidossa eivät ole työntekijätasolla eivätkä potilastyössä. Kaikki me ensihoidon alla työskentelevät teemme laadukasta työtä potilaiden parhaaksi.

Järkevin ja edullisin tapa tuottaa ensihoitoa on toiminnan siirtäminen pelastuslaitokselle 24h-työaikamallilla. Hyvinvointiyhtymälle jäisi sille lakisääteisesti kuuluva kenttäjohto sekä ensihoitolääkäritoiminta.

Kotiin vietäviä palveluita (kotisairaala sekä ensihoidon vastaanottotoiminta) tulee kehittää ensihoidon rajapinnassa. Ne eivät kuitenkaan korvaa ensihoitoa eivätkä sen tarvetta. Kiireettömät siirrot on kilpailutettava, niiden määrä on sen verran suuri (hankintalaki). Kilpailu jalostaa, kirittää ja tuottaa laatua.

Kirjoittaja on ensihoitaja, sairaanhoitaja ja kuntavaaliehdokas (kesk.) Lahdesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut