Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Lukijalta | Luottamuksensuoja kuntavaalien keskiössä – esitetyissä vaihtoehdoissa joko Villähteen tai Erstan koulu lakkautetaan

Lahden palveluverkkoselvitys on vakavasti puutteellinen, arvioinnit vaihtoehdoiksi tehty ottamatta huomioon aiempia Lahtea ja kuntalaisia sitovia päätöksiä.

Lahden kaupungin sivistystoimiala järjesti asukasillat viimeviikolla. Asukasilloissa meillä kuntalaisilla oli mahdollisuus tulla kuulluiksi koulu- ja nuorisotilaratkaisujen eri vaihtoehdoista. Itäisen Lahden eli tutummin Nastolan alueen kouluverkkoselvitys keräsi hyvän osallistujamäärän, mutta keskustelu virkamiesten tekemästä valmistelusta jäi lyhyeksi. Asia haluttiin kiirehtiä eikä perusteluihin päästy käsiksi.

Huomattavaa oli, että opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen esitteli vain kaksi vaihtoehtoa Nastolan alueelle. Molemmissa vaihtoehdoissa joko Villähteen tai Erstan koulu lakkautetaan.

Perusteluiksi oli otettu oletettu väestöennuste, jonka mukaan Nastolan alueella ei riittäisi lapsia kahteen alakouluun Villähteen kaupunginosassa vuoden 2025 jälkeen. Pohtimatta oli jäänyt, haluammeko säilyttää kaksi alakoulua vai emme niin, että ryhmäkoot ovat riittävän pienet.

Lahti otti Nastolan alueen kuntaliitossopimuksella hallintaan 2016 alusta lukien ja sai siitä nauhataajaman kouluineen. Kuntaliitossopimuksessa sovittiin Villähteen koulun laajennuksesta sekä peruskorjauksesta. Laajennus valmistui 2018 ja täyttää laajasti nykyisen koulumaailman tarpeet.

Korjausten ja laajennuksen toisen osan piti rakentua heti perään. Henkilöstö sai kuitenkin väistökontit pihaan ja asia yritettiin haudata kouluverkon tarkasteluun 2020-luvulla. Rahaa siis käytettiin vajaa viisi miljoonaa euroa, mutta koulun lakkauttamista jo suunnitellaan aktiivisesti.

Rahaa siis käytettiin vajaa viisi miljoonaa euroa, mutta koulun lakkauttamista jo suunnitellaan aktiivisesti.

Kuntalaisen näkökulmasta esitetyt arvioinnit ja vaihtoehdot oli esitetty ilman mitään perusteluita. Ensinnäkin liitossopimuksessa sovitun, jo aloitetun Villähteen koulun rakennustyön loppuunsaattamista ei otettu huomioon.

Pääkaupunkiseudulta tulleet ovat rakentaneet kalliit kiinteistöt Taivaanrannan alueelle lupauksena lähikoulu. Seuraavaksi kaavoitetaan Turpeensalmen alue ja asukkaille tarjottaisiin sivistystoimen mallissa Erstaalta ”lähikoulua”.

Tämä selvitys vaihtoehtoineen horjuttaa vakavasti Lahden kaupungin hallinnon antamaa luottamuksensuojaa suhteessa kuntalaisiin, meihin, jotka maksamme kunnallisverot ja annamme äänemme vaaleissa.

Kirjoittaja asuu Villähteellä.