Ehdokkaalta: Tarvitsemme uusia keinoja päihdepolitiikkaan

Elisa Lientola

Perussuomalaisten ehdokas Jari Pykäläinen vaati ( ESS 22.5.) tiukempia toimia päihdepolitiikkaan lahtelaisten arjen turvaksi. Huoli huumeidenkäytön kasvusta on yhteinen. Valitettavasti Pykäläinen haikailee paluuta vanhoihin, toimimattomiin keinoihin. Huumeriippuvuus on sairaus, eikä se ole rangaistuksilla hoidettavissa.

Päihderiippuvuutta sairastaneet ja riippuvaisen läheiset tietävät, että vaikka kuinka tekisi mieli pakolla takoa järkeä päähän, riippuvainen ei tee rationaalisia päätöksiä. Taudin kuvaan kuuluu, etteivät pakkoratkaisut ja saarnat tehoa. Sairaus tarjoaa toisen, valitettavasti vahvemman näkökulmaan "järkeviin ratkaisuihin".

Pykäläiselle päihdeongelma on katukuvaa häiritsevä haitta, joka pitää siivota pois silmistä ja joka ratkaistaan kurilla ja järjestyksellä. Näitä keinoja on kokeiltu vuosikymmeniä huonolla menestyksellä. On todella syytä vaihtaa näkökulmaa. Muita sairaita emme kohtele rikollisena, rankaise ja lyö häpeäleimalla.

Päihdeongelman näkyminen aiheuttaa meissä pelkoa, että huumeita tarjotaan lapsille. Silti se ei mene pois lakaisemalla ongelma maton alle, viemällä riippuvuuteen sairastuneilta palvelut, rajaamalla heidät katukuvasta ja jättämällä heidän terveytensä hoitamatta.

Myös huumeiden käyttäjällä on oikeus hoitaa terveyttä ja pysyä hengissä, kunnes motivaatio ja keinot parantua löytyvät. Siksi tarvitsemme paitsi jakopisteitä sinne, missä päihteidenkäyttäjät ovat, myös lain salliessa pistohuoneita pitämään heidät hengissä ja tarjoamaan mahdollisuuden riippuvuuden hoitoon.

Epäonnistuimme ehkä ennen heidän sairastumistaan, emme voi tietää, mutta pidetään nyt edes huoli, että kun ihminen on valmis itseään hoitamaan, hän on vielä hengissä.

Pidetään nyt edes huoli, että kun ihminen on valmis itseään hoitamaan, hän on vielä hengissä.

Huumeiden käyttäjiä on kaiken ikäisiä ja erilaisissa asemissa. Osa käyttäjistä on vahvasti työelämässä, toiset kadulla. Yhtä reseptiä korjaamiseen ei ole. Tarvitsemme käyttöön uusia keinoja turvata mahdollisuus kuiville pääsemiseen ja lähtökohtaisesti siihen, ettei huumeita tarvitse käyttää.

Panokset peruspalveluun ja ennaltaehkäisyyn eivät pelasta jo riippuvaisia. Heille tarvitsemme raskaampia palveluita ja ehkä myös paluuta osin vanhaan laitospaikkoina kaukana tutuista kuvioista.

Moralisoinnin sijaan humaania, vaikuttavaa ja ihmisarvoa kunnioittavaa päihdepolitiikkaa.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (vas.) Lahdesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut