Pääkirjoitus: EU lähetti viestin myös Venäjälle tuomitessaan Valko-Venäjän

Myös Finnair noudattaa EU-johtajien suositusta olla toistaiseksi lentämättä Valko-Venäjän ilmatilassa. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Euroopan unionin valtionjohtajat vastasivatkiitettävän nopeasti Valko-Venäjän tuoreimpaan rikkomukseen kansainvälistä oikeus- ja sopimusjärjestystä vastaan.

EU asettaa uusia pakotteita, kieltää valkovenäläisiä lentoyhtiötä käyttämästä ilmatilaansa ja suosittelee omia lentoyhtiöitään välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa, koska Valko-Venäjä pakotti EU:n sisäisellä lennolla olleen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin sunnuntaina. Näin sikäläiset viranomaiset saattoivat vangita koneessa matkustaneen oppositioaktivisti Raman Pratasevitshin ja tämän naisystävän Sofija Sapegan.

Häikäilemätön kaappaus vaaransi kaikkien koneessa olleiden ihmisten hengen edustaen valtioterrorismia kyynisimmillään. Teko oli myös poikkeuksellinen, sillä konekaappausten pitkässä historiassa ei ole vielä totuttu siihen, että rikollinen on valtiollinen toimija, joka ei edes vaivaudu peittelemään vastuutaan tapahtuneesta, vaan suorastaan ylpeilee teollaan saaden siitä avointa tunnustusta lähimmältä liittolaiseltaan.

Toki Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenka ja hänen venäläinen virkaveljensä Vladimir Putin ovat osoittaneet jo monesti aiemminkin, etteivät he kaihda keinoja vainotessaan poliittisia vastustajiaan. Venäjälle eivät edes valtioiden väliset rajat ole olleet koskaan esteenä, ja pikkuveli Valko-Venäjä seuraa nyt uskollisesti isompansa esimerkkiä.

Ja kuten Venäjä salamurhillaan ja niiden yrityksillä, myös Valko-Venäjä haluaa nyt omalta osaltaan näyttää, ettei yksikään oppositiovaikuttaja ole edes maanpaossa turvassa maan salaisen poliisin pitkältä kouralta.

Lentokonekaappaus oli niin törkeä rikos, että olisi ollut EU:lta vakava laiminlyönti jättää vastaus liian kevyeksi. Nyt sovitut toimet olivat vähintäänkin hyvä alku ottaen huomioon nopea aikataulu ja keinot, joita unionilla ylipäänsä on käytettävissä.

Häikäilemätön kaappaus edusti valtioterrorismia kyynisimmillään.

Lukashenka on tosin ehtinyt jo todistaa, etteivät pakotteet häntä paljon hetkauta, ja yllätys olisi, jos niillä tälläkään kertaa olisi mitään vaikutusta. Diktaattori on tiensä valinnut, ja hänen kuuroille korvilleen kaikunevat taas myös läntiset vaatimukset vangittujen vapauttamiseksi.

Silti EU:lta oli tärkeää osoittaa tässäkin kohtaa päättäväisyyttään ja yksituumaisuuttaan. Se oli viesti myös Venäjälle, joka epäilemättä seurasi tapahtunutta suuren mielenkiinnon vallassa. Pettymyksekseen Venäjä joutui nyt toteamaan, että EU:n rivit pitivät, mikä ihannemaailmassa voisi nostaa Venäjänkin kynnystä turvautua jatkossa yhtä likaisiin temppuihin. Reaalimaailmassa toive lienee valitettavan turha.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut