Pääkirjoitus: Sote-uudistus on nyt lähempänä toteutumistaan kuin koskaan

Antti Rinteen (sd.) johtama perustuslakivaliokunta ei löytänyt raskauttavia ongelmia sote-uudistuksen perusratkaisuissa. Jussi Nukari / Lehtikuva

Eduskuntaa jo parilla edellisellä vaalikaudella täystyöllistänyt sote-uudistus on nyt lähempänä toteutumistaan kuin koskaan. Pitkässä prosessissa nähtiin kenties ratkaiseva käänne, kun perustuslakivaliokunta arvioi puntariinsa tuodun esityksen tällä kertaa perusratkaisuiltaan ongelmattomaksi. Nykyisen hallituksen valmistelema esitys poikkesi siten ratkaisevasti edukseen kahdesta edeltäjästään, jotka juuttuivat tiukasti kiinni perustuslain tiheään seulaan.

Täydellisenä ei perustuslakivaliokunta tosin tätäkään esitystä tervehtinyt, vaan parannettavaa löytyi sieltä täältä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtäväksi osoitetut muutokset eivät kuitenkaan ole niin mutkikkaita, että esitys pitäisi palauttaa uudelleen perustuslakivaliokunnan siunattavaksi. Tämä linjaus sujuvoittaa jatkovalmistelua niin merkittävästi, että hallituksen tavoite hyväksyttää koko paketti eduskunnalla vielä ennen tulevaa kesätaukoa näyttää nyt paljon realistisemmalta kuin jokin aika sitten.

Toki sosiaali- ja terveysvaliokunta on jo tähän mennessä vienyt esitystä eteenpäin hallituspuolueiden voimin niin kovalla vauhdilla, ettei oppositio ole voinut kuin vikistä vierestä. Muodollisena oljenkortenaan oppositiopuolueet jättävät aiheesta välikysymyksen, mutta hallituksen päätä ei sillä enää käännetä.

Hallitus on oikeassa korostaessaan, että sote-uudistusta on jouduttu odottamaan jo liian kauan. Perää on silti oppositionkin moitteissa, joiden mukaan uudistus jättää vastoin tavoitettaan palvelut parantamatta ja kustannusten kasvun hillitsemättä. Samasta asiasta ovat varoitelleet myös monet riippumattomat asiantuntijat sekä lisäaikaa uudistuksen voimaantulolle kuuluttava Kuntaliitto.

Korjausliikkeet tuovat toivottavasti hallituksen aikeisiin lisää tolkkua.

Nykymuodossaan uudistus ei tuo helpotusta kestävyysvajeeseemme vielä aikoihin, jos koskaan, sillä yksin muutoskustannuksen hintalappu kohoaa useisiin miljardeihin. Tämä ei valitettavasti ole kynnyskysymys edes hallituksen kamreeripuolueelle keskustalle, jolle maakuntien aseman vahvistaminen on uudistuksessa arvo ylitse muiden

Kyseenalaista on sekin, paranevatko palvelut, jos yritysten ja järjestöjen roolia kuntien ja kuntayhtymien luotettuina kumppaneina rajoitetaan niin paljon kuin hallitus haluaa. Perustuslakivaliokunnan edellyttämät korjausliikkeet tuovat toivottavasti hallituksen aikeisiin lisää tolkkua sen varmistamiseksi, etteivät esimerkiksi Päijät-Hämeessä nyt voimassa olevat ulkoistussopimukset mitätöityisi sen sileän tien uudistuksen astuessa voimaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut