Ehdokkaalta: Ovatko Lahden visiot liian korkealentoisia?

Seppo Koskinen

Tätä sopii pohtia. Kaupungin julkisuushakuisuus ulospäin on viime vuosina kasvanut vauhdilla, vaivaa ja kustannuksia säästämättä. Ollaan kuin perhokalastaja joka virrassa seisten yrittää saalistaa ”sitä suurinta”.

Tosiasia on se, että useimmin se saalis jää saamatta, virta vie sen mennessään tai toinen on aina onnekkaampi. Minusta tuntuu, että Lahti on jäänyt vahvasti suvantoon tai alajuoksulle alkaen sieltä 90-luvun lamasta. Meillä on rakenteellinen ongelma työttömyydessä, sosiaaliset ongelmat, huumeet ja monta muuta vaikeasti hoidettavaa asiaa. Mikä tässä mättää, kun olosuhteet, logistinen sijainti ja kaikki elementit nousuun olisivat olemassa? Pelillisesti katsoen voidaan kysyä, onko joukkue jonka pitäisi tehdä maaleja huono, vai onko joukkueen johto kyvytön?

Vuosien ajan olen seurannut kaupungin strategioita, talouden tasapainottamista ja erilaisia ”virtuaalisia kohotuksia”, mutta ei niistä paljon ole korin pohjalle jäänyt. Voisipa ajatella jopa niin, että täällä on näissä menoissa unohtunut se tärkein: lahtelainen ihminen, joka osaltaan on ollut rakentamassa ja ylläpitämässä näitä rakennelmia, joita yhteiskunnaksi sanotaan.

Korkealentoiset tavoitteet ovat useimmille täysin vieraita eikä paranna heidän elämäänsä. Jos oikeasti halutaan yhteisöllisyyttä, se pitää rakentaa sieltä ihmisten arjen asioista ja antaa heille se uskomus että heistä todella välitetään.

Ei tämä digitaalinen maailma ja sen ihannointi koskaan korvaa ihmisten läheisyyttä ja kanssakäymistä. Tapahtukoon se kanssakäyminen, kotona, koulussa, terveydenhuollossa tai sosiaalihuollossa tai missä tahansa, se on se yhteisön paras perusta. Meidän on elettävä ja opetettava myös jälkikasvummekin elämään ihmisläheistä ja vastuullista elämää. Aina pitää olla toiveita ja unelmia, mutta niillä, jotka suurimpina päätöksentekijöinä tai vastuunkantajina ovat asioita ohjaamassa, pitää olla realismi mahdollisuuksissa ja maltti yhteisten varojen käytössä. Ihminen on se tärkein yhteiskunnan osa ja jokainen on siinä kokoonpanossa ihmisarvoinen.

Kirjoittaja on lahtelainen varavaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (sd.)

Mikä tässä mättää, kun olosuhteet, logistinen sijainti ja kaikki elementit nousuun olisivat olemassa?

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut