Ehdokkaalta: Lahtelaisten arjen turvallisuus vaalihöttöä

Jari Pykäläinen

Huumeongelma on Lahdessa vakava eikä sitä voi kukaan enää vähätellä. Merkille pantavaa on kuitenkin se, miten siihen herätään aina uudestaan juuri ennen vaaleja. Kritiikkini kohdistuu etenkin SDP:hen, joka on toinen vuosikymmeniä valta-asemaa pitäneistä puolueista Lahdessa.

Ilta-Sanomien vaalikoneessa oli väittämä: ”Huumeiden valvotut käyttötilat ovat hyvä keino torjua huumeongelmaa?” Vaalikoneeseen oli vastannut viisikymmentä Lahden SDP:n ehdokasta, joista 50 prosenttia oli samaa mieltä ja 20 prosenttia täysin samaa mieltä. Eri mieltä tai täysin eri mieltä oli yhteensä 22 prosenttia, joista tosin yksi ajaisi huumeidenkäytön dekriminalisointia. Kantaansa ei osannut sanoa 8 prosenttia.

Haluaisin muistuttaa, että Suomen lain mukaan huumeidenkäyttö on rangaistava rikos. Merkittävä enemmistö vaalikoneeseen vastanneista SDP:n ehdokkaista on ilmeisesti sitä mieltä, että kunnan tulisi tukea lainvastaista toimintaa. Valvotut pistotilat eivät torjuisi millään lailla huumeongelmaa eikä kunnan tule tätä tukea. Se antaisi käyttäjille signaalin, että käyttö on hyväksyttyä ja asian suhteen ollaan jo luovutettu.

Neulanvaihtopiste on eri asia kuin käyttötila, koska tartuntatautiasetus velvoittaa kuntia huolehtimaan huumeita käyttävien välineiden vaihdosta. Neulanvaihtopisteidenkään ei kuuluisi olla keskustassa, johon häiriöt niiden myötä keskittyvät.

Viime aikoina olen kuullut puheenvuoroja, että palveluihin pitää päästä heti, kun huumeidenkäyttäjä on itse tähän valmis. Lahdessa on ehkäiseviä matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluita kyllä saatavilla. Päijät-Häme on koko Suomen tasolla ehkäisevän työn edelläkävijä, ja eri toimijoita on koulutettu ilmaisilla koulutuksilla. Silti tilanne pahenee vuosi vuodelta. Ongelma on siinä, että iso osa huumeidenkäyttäjistä ei edes halua hoitoon.

Oma kokemus lähes 10 vuoden ajalta on, että vapaaehtoinen hoitoonohjaus ei toimi. Poliisin tulee tarjota käyttörikoksesta kiinni jääneelle hoitoonohjausta, jolla käytännössä selviää ilman sakkorangaistusta. Edellytyksenä on sitoutuminen hoitoon. Silti hoitoon haluavien prosenttiosuus on lähempänä nollaa kuin sataa. Olen sitä mieltä, että huumepolitiikassa pitäisi ottaa käyttöön tiukemmat toimet, esim. pakollinen katkaisuhoito.

Poliisin resurssipula on todellisuutta myös Lahdessa.

Ikävä tosiasia on, että huumeongelmaa ei saada koskaan täysin poistettua, mutta kaupunkikuvaa olisi mahdollista saada siistimmäksi. Olen odottanut, koska Lahti herää tekemään tarvittavia toimenpiteitä. Ainakin jos ”Lahden Demareiden Kaupunkipoliittista Ohjelmaa 2021-2025” lukee, niin vastaus on ikävä kyllä ei koskaan.

Ennalta estävä päihdetoiminta on tärkeässä roolissa, ja mielestäni voimavarat on kohdistettava erityisesti nuoriin. Nuorten kohdalla on pyrittävä estämään huumekoukkuun ajautuminen. Tuntuu silti, että yliymmärtäjien puheenvuoroissa kaikki huumeidenkäyttäjät saavat nuori-etuliitteen, ja toimimaton hoitoonohjaus on ainoa mahdollinen ratkaisu. Monestakaan Trion kulmalla pyörivästä huumeidenkäyttäjästä ei voi hyvällä ilveelläkään käyttää enää nimitystä nuori. Oikeampi nimitys olisi häiriöitä aiheuttava narkkari.

On täysin järjen ja järjestyslain vastaista, että tavallisten veronmaksajien ja yhteiskunnan säännöistä piittaamattomien taparikollisten oikeus ”toimia vapaasti omana itsenään kaupungissa” asetetaan samalle viivalle kuten demareiden ohjelmassa annetaan ymmärtää.

On toiveajattelua, että kaikki yhteiskunnan jäsenet saataisiin yhteiskuntakelpoisiksi. Poliisin resurssipula on todellisuutta myös Lahdessa eikä tilanne tule valitettavasti lähivuosina muuttumaan. Kunnan on pyrittävä omillakin toimillaan turvaamaan lahtelaisten oikeuden turvalliseen arkeen. Välittömänä toimenpiteenä järjestyksenvalvontaa on lisättävä pahimmissa kipupisteissä ja järjestyshäiriöihin puututtava tiukasti.

Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (ps.)

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut