Ehdokkaalta: Koulutuksella syrjäytymistä vastaan

Ville Kirkonpelto

Nuorten syrjäytyminen on merkittävä Lahtea koetteleva haaste. Nuorten syrjäytyminen ilmenee useilla tavoilla, kuten nuorten keskeytyneinä opintoina ja sitä kautta myös edelleen syrjäytymisenä työelämästä.

Osaltaan ilmiö näkyy kasvavana päihde- ja huumeongelmana, joka heijastuu myös keskustan turvattomuutena. Näen koulutuksen ja siihen panostamisen keskeiseksi väyläksi ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä.

Lahden tulee tarjota paras mahdollinen koulutusympäristö, sillä laadukkaaseen ja yhdenvertaiseen opetukseen panostamalla voidaan ennaltaehkäistä tulevaisuuden pahoinvointia ja katkaista huono-osaisuuden kierre. Meidän on pidettävä koulutusta strategisena investointina sekä Lahden tulevaisuuteen että lahtelaisten hyvinvointiin.

Vankat investoinnit koulutusjärjestelmään ja toimintatapoihin auttavat katkaisemaan epäsuotuisan koulutuksen periytymisen ja syrjäytymisen sekä mahdollistavat jokaisen oppilaan hyödyntää koko potentiaalinsa.

Tarvitsemme kannustavan ja turvallisen koulutusympäristön, jossa osaaminen ja oppilaan luontainen halu oppia uutta pääsee täyteen potentiaaliinsa.

On erittäin ikävää havaita, että tällä hetkellä lasten koulu- ja opintomenestykseen sekä etenkin jatko-opiskelupaikan saamiseen on alkanut entistä enemmän vaikuttaa lasten perhetausta. Lasten koulu- ja opintomenestyksessä perhetaustan positiivinen vaikutus näkyy korkeasti koulutettujen vanhempien lapsilla ja negatiiviset vaikutukset ilmenevät lapsilla, joiden vanhemmilla on puolestaan matala koulutustaso.

Meidän on pidettävä koulutusta strategisena investointina sekä Lahden tulevaisuuteen että lahtelaisten hyvinvointiin.

Perheillä on suuri merkitys lapsen koulu- ja opiskelumenestykseen. On tärkeää, että perheiden hyvinvointiin panostetaan ja mahdollistetaan tätä kautta lasten tulevaisuuden menestyminen.

Perheisiin panostaminen voidaan nähdä investointina hyvinvointiin, minkä tarkoitus on muun muassa ennaltaehkäistä syrjäytymistä sekä mahdollistaa kaikille nuorille tulevaisuuden yhteiskunnan edellyttämä koulutuksen ja osaamisen hankkiminen. Vankalta pohjalta on helpompi ponnistaa tulevaisuuteen.

Tällä hetkellä havaitaan merkittäviä elämään liittyviä haittoja siitä, jos opiskelu jää ainoastaan peruskoulun varaan. Lyhyempi opiskelu muun muassa vaikuttaa negatiivisesti elinajan odotteeseen sekä syrjäyttää yhteiskunnasta. Jokaiselle nuorelle tulee varmistaa toisen asteen tutkinnon tai lukion suorittaminen, ja sitä kautta tarjota myös polku työelämään ja korkeakouluopintoihin.

Koulutusjärjestelmämme tulee toimia eriarvoisuutta vähentävänä tekijänä. Tämä tarkoittaa, että järjestelmän tulee tukea etenkin niiden perheiden lapsia, jotka tiedämme ennakkoon olevan heikommassa asemassa koulu- ja opiskelumenestyksen osalta.

On arvovalinta, että luomme kaikille lapsille avoimen tulevaisuuden niin yhtäläisten mahdollisuuksien kuin valintojen osalta.

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen ja kaikki koulutusjärjestelmämme tasot varhaiskasvatuksesta yliopistoihin ovat kohdanneet valtavia haasteita. On mielestäni ihailtavaa, kuinka opettajat, oppilaat ja oppilaitokset ovat tehneet yhteistyötä pandemian aikana. Tämä on kestävyyttä parhaimmillaan.

Meidän tulee oppia tästä kokemuksesta ja tarttua tilaisuuteen jatkaa koulutusjärjestelmien modernisointia ja vahvistaa niiden kestävyyttä edelleen. Meidän on varmistettava, että lahtelaiset koulut ovat jatkossakin oikeudenmukaisia, osallistavia, tulevaisuuteen suuntautuvia ja ihmiskeskeisiä.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (sd.) Lahdesta.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut