Pääkirjoitus: Lahdessa mennään vaaleihin mahtipuolueiden johdolla

Pekka Komun johtama SDP:n valtuustoryhmä näyttäisi jatkavan suurimpana ryhmänä myös vaalien jälkeen, joskin heikentyneenä. Mirja Hussain / Arkisto

Pian koittavat kuntavaalit eivät ehkä sittenkään mullista Lahden valtuuston kokoonpanoa yhtä paljon kuin viime kuukausina on saatettu uumoilla. ESS:n Tietoykkösellä teettämä tuore kannatuskysely ennakoi, että SDP ja kokoomus säilyttäisivät perinteisen asemansa valtuuston suurimpina puolueina, joskin heikentyneinä. Perussuomalaiset joutuisi tyytymään kolmanteen sijaan tuloillaan olevasta suuresta tulosparannuksestaan huolimatta.

Olennaista muutosta gallup ei lupaa myöskään suurimpien puolueiden jälkeiseen marssijärjestykseen. Keskisuuret ryhmät pysyisivät keskisuurina ja pienet pieninä ehdokaskaartiaan huomattavasti kasvattanutta Pro Lahtea myöten.

Pro Lahden tapauksessa kyselyn osoittamaan kannatuslukemaan kannattaa tosin suhtautua tavallista suuremmalla varauksella. Olisihan yllättävää, jos ryhmän kannatus jäisi viime vaaleja pienemmäksi, vaikka sillä on nyt ehdokkaita pelissä moninkertainen määrä.

Perinteisten puolueiden osalta kannatusmittaus noudattelee viime aikojen valtakunnallista suuntausta sikäli, että kokoomus on onnistunut kasvattamaan suosiotaan siinä missä demarit ja perussuomalaiset ovat menettäneet.

Toki SDP voi kokoomuksen noususuunnasta huolimatta luottaa yhä vahvasti siihen, että se pysyy suurimpana ryhmänä myös vaalien jälkeen. Vaikka kannatus on laskussa, etumatka kovimpiin haastajiin on pysynyt turvallisen tuntuisena.

SDP:n etumatka on pysynyt turvallisen tuntuisena.

Suureen huoleen ei ole aihetta myöskään perussuomalaisilla. Puolueen kannatus on toki laskenut sitten alkuvuodesta julkaistun edellisen gallupin, mutta se on silti kaksinkertainen viime vaalien tulokseen verrattuna.

Jos vaaleissa käy samoin, perussuomalaiset nousee valtuuston mahtipuolueiden kastiin kolmanneksi pyöräksi. Se tietäisi mitä ilmeisimmin loppua nykyvaltuuston punavihreälle enemmistölle. Samalla voisi syntyä asetelma, jossa riittävän kannatuksen kokoaminen päätösten taakse kävisi kerta toisensa jälkeen hankalaksi, jos suurimmat ryhmät eivät löydä yhteistä säveltä.

Kokoomukselle uusin gallup on helpotuksen aihe, vaikka puolueelle tällä kertaa mitattu kannatus tietäisi selvää takapakkia viime vaalien tulokseen. Pahempaa on silti ollut pelättävissä, sillä tammikuussa kokoomus majaili vielä selvästi perussuomalaistenkin jäljessä.

Kokoomustakin isomman kannatusloikan tammikuusta otti vihreät. Vihreitä ja kokoomusta yhdistää, että niiden kannattajat ovat varmimpia äänestämisestään. Se on merkittävä etu tilanteessa, jossa vain vähän yli puolet kyselyyn vastanneista aikoo varmasti käydä uurnilla.

Sitoutumattomat kuntavaaleihin entistä suuremmalla ehdokasjoukolla

Vihapuhe uhka demokratialle

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut