Ehdokkaalta: Hoitajien palkan pitäisi vastata työn vaativuutta

Janne Nurminen

Olin itse pari vuotta sitten lonkkaleikkauksen vuoksi pitkään sairaalassa, ja sen jäljiltä opin arvostamaan meidän sairaanhoitajien työtä vielä entistä enemmän. Hoitajat, te olette tässä koronakriisissäkin korvaamaton joukko ammattilaisia!

Olen pohtinut tätä paljon koska, myös asunut pitkään ulkomailla maissa, jossa Suomen kaltainen terveydenhuolto ei ole itsestäänselvyys. Me emme täällä Suomessa aina käsitä sitä, että lääkäripalvelut tai terveydenhuolto voisi maksaa meille maltaita tai että meidät jossain tilanteessa jätettäisiin hoitamatta parhaalla mahdollisella tavalla, koska toistaiseksi meillä nämä palvelut vielä pelaa.

En voisi kuvitella raskaampaa työtä kuin se, että yrittää huolehtia sairaista ihmisistä päivästä toiseen. Te teette sairastamisesta helppoa ja on väärin, että siitä maksetaan niin vähän ja arvostus on välillä nolla.

Eikä tämä ole vain meidän sairaanhoitopiirin kriisi. Tämä on koko Suomen ongelma.

Meillä kyllä on ammattitaitoisia hoitajia, mutta ei kukaan halua näihin työoloihin jäädä, ellei tehdä niihin tarvittavia korjauksia.

Lisätään hoitohenkilökunnan tarpeiden kuuntelemista ja sitä, että he pääsevät osallistumaan työn kehittämiseen.

Janne Nurminen

Omasta kokemuksesta tiedän, että melkein aina osastolla on potilaihin nähden liian vähän hoitajia vuorossa. Tästä syystä potilaat turhautuvat ja se kaatuu hoitohenkilökunnan niskaan. Vaikka jokainen ymmärtää, että hoitajat eivät voi olla monessa paikassa samaan aikaan, jotenkin he silti siihen pystyvät oman jaksamisensa kustannuksella..

Eettinen stressi, huono palkkaus, työn ja vapaa-ajan yhdistäminen ja huono johtaminen ajavat ihmiset pois rakkaasta työstä ja kutsumusammatista.

No mitä voitaisiin tehdä asian parantamiseksi?

Pyörää ei tässäkään tarvitse keksiä uudestaan. Lisätään hoitohenkilökunnan tarpeiden kuuntelemista ja sitä, että he pääsevät osallistumaan työn kehittämiseen, päivittäiseen tehtävien jakoon. Se miten työ organisoidaan pitää nostaa asialistan kärkeen.

Hoitajien työ on vaativaa ja raskasta sen arvostus ja palkkaus pitäisi olla sen mukaista.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (sd.)

Kommentoi