Ehdokkaalta: Sote-uudistuksen suunnittelussa huomioitava kuntien näkökulma

Hannele Saari, Marja Kaitainen

Sote-uudistuksella yhdistetään sosiaali- ja terveyspalvelut. Tavoitteena on turvata kansalaisille laadukkaat, yhdenvertaiset palvelut, joilla hyvinvointi- ja terveyserot kaventuvat.

Uudistus herättää huolen lähipalveluiden saavuttavuudesta ja vaikuttavuudesta harvaan asutussa Suomessa. Kuntien ja kuntayhtymien asema muuttuu. Päätöksenteko siirtyy maakunnalliseksi, suureksi kokonaisuudeksi. Hallinnollinen byrokratia lisääntyy ja valtion ohjaus, myös rahavarojen riittävyys, on riski peruspalveluiden toteutumiselle.

Kuntien vaikutusmahdollisuus oman alueensa peruspalveluihin viedään kauas peruspalveluja tarvitsevien arjesta. Pelkona on myös, että pienet kunnat eivät saa edustusta maakunnalliseen päätöksentekoon. Kuntalaisten ääntä on tällaisessakin tapauksessa kuultava osallistamisen menetelmillä. Kunnilla on paras tuntemus alueensa peruspalvelujen suhteen.

KD Hämeen piirin toteaa, että peruspalvelut tulee järjestää mahdollisimman lähellä palveluiden tarvitsijaa. Kuntien asemaa tulee miettiä uudelleen. Seudullisella yhteistyöllä turvataan vaikuttavien resurssien hyöty palvelun saajalle sekä säästetään yhteiskunnan varoja.

Saari on KD Hämeen piirin puheenjohtaja ja Kaitainen sihteeri.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut