Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Millamari Uotilan Esalainen Viisuviikko on täällä: korvaako keskari pirunsarvet?

Euroviisuviikolla kuuluu perinteiseen tapaan arvuutella Suomen kisamenestystä ja voittajasuosikkeja. Tänä vuonna ilmassa leijuu myös hyvin toisenlainen arvuuttelun aihe: näyttääkö Suomea edustava Blind Channel -yhtye torstain semifinaalin esityksessään keskisormea, kuten se teki Suomen-karsinnoissa Uuden musiikin kilpailussa (UMK) helmikuussa.

Keskarin näyttäminen liittyy uhmaa huokuvan Dark Side -kappaleen sanoihin: put your middle fingers up eli nostakaa keskisormet pystyyn.

UMK-finaalista asti on spekuloitu, aikooko yhtye toistaa eleensä myös Rotterdamissa.

Palataan siihen kohta mutta muistellaan ensin hetki menneitä. Kun Lordi voitti Euroviisut 15 vuotta sitten, koko Suomi sekosi. Maata piinannut viisukirous tuntui väistyneen, ja voitto tuli vieläpä piste-ennätyksellä.

Menestyksen seurauksena yhtyeestä tuli joksikin aikaa koko kansan Lordi, ja Hard Rock Hallelujah soi kaikkialla.

Fanitus sai nopeasti hullunkurisiakin piirteitä. Suomalainen raskas rock ja metalli olivat tuohon aikaan esillä näyttävämmin kuin koskaan ennen, ja vienti veti myös maailmalle. Lordin voitto lisäsi vettä myllyyn: kaikki halusivat olla mukana metalli-ilmiössä. Iskelmän ikivihreä Katri Helena poseerasi yhtäkkiä lehdessä Hevi-Katrina, ja pääministeri Matti Vanhanen taivutteli sormiaan pirunsarvimerkiksi.

Aiemmin nostettiin peukut pystyyn, nyt etusormi ja pikkurilli. Pirunsarvi sopi tilanteeseen kuin tilanteeseen: hyvin menee, mutta menköön ja hevillä ei hävitä! Idolsinkin voitti Lahden Hevi-Ari.

Blind Channel pääsi heti otsikoihin omalla käsimerkillään. Toki yhtyeestä kirjoitettiin muutakin, mutta keskarin näyttäminen televisiossa oli erityistä. Osassa se aiheutti tietenkin pahennusta.

Myös Euroviisut järjestävä EBU tiesi keskarivaarasta ja ehätti kieltämään keskisormen näyttämisen kisalavalla. Viime viikon harjoituksissa selvisi, että yhtye on keksinyt kiertoilmaisun: bändin jäsenten keskisormet oli maalattu punaisiksi. Ele oli saatu esiin sääntöjen puitteissa.

Vaikutteita raskaasta rockista, metallista ja rap-musiikista ottavan Blind Channelin kappale erottui räyhäkkyydellään Uuden musiikin kilpailussa. Räjähtävää energiaa ja uhoa uhkuva esitys tuntui kaiken korona-apatian keskellä todella hyvältä – ja vähän ehkä se keskarin näyttäminenkin, myönnetään.

Samaa lamaannuksesta herättävää vaikutusta yhtye lähtee hakemaan varsinaisissa viisuvedoissa. Kävi miten kävi, seinäruusuksi yhtye ei ainakaan jää. Ehkä myös Suomen maine raskaamman musiikin maana tuo sopivaa lisänostetta.

Lähden veikkaamaan, että Blind Channel ottaa paikan lauantain finaalista ja hätyyttelee lopulta kympin sakkiin pääsyä. Blind Channelilla on mahdollisuudet nostaa Suomen toiseksi parasta sijoitusta. Soft Engine -yhtye ylsi vuoden 2014 finaalissa sijalle 11, mikä on osallistujamäärään suhteutettuna Suomen viisuhistorian toiseksi korkein.

Blind Channelin voiton puolesta en laittaisi rahojani likoon, vaikka toivonkin yhtyeelle menestystä. Olisihan se mahtavaa nähdä, miten suomalaiset reagoisivat ykkössijaan: heiluteltaisiinko kaikkialla pirunsarvien sijasta keskisormea.

"Siinä näytetään keskisormea pandemialle" – orimattilalainen asiantuntija veikkaa Suomen sijoittuvan euroviisuissa kymmenen kärkeen ja Maltan vievän voiton