Ehdokkaalta: Miten ehkäistään nuorten syrjäytymistä?

Jasmin Tuomi

Oletko kuullut lausahduksen, “suurimmalla osalla menee ihan hyvin, mutta niillä lopuilla menee sitten todella huonosti”? Sillä tarkoitetaan sitä, että tilastojen valossa useimmat ihmisistä voivat hyvin ja tulevat ihan hyvin toimeen elämässään. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole, sillä heillä lopuilla meneekin sitten todella huonosti.

Itse olen kaikista eniten huolestunut nuorten kasvaneesta huonosta olosta, lisääntyvistä mielenterveysongelmista ja syrjäytymisestä. Syrjäytyminen ei ole yksiselitteinen ongelma eikä siihen ole yhtä maagista ratkaisua. On kuitenkin olemassa toimia, joilla nuorten syrjäytymistä voidaan ehkäistä.

Nuorisotyöntekijät huolissaan koulupudokkaista ja kotiin eristäytyneistä nuorista – "Kodit ohjeistavat ja valvovat lastensa tekemisiä hyvin eri tavoilla", Heinolan nuorisopalvelujohtaja Anne Hottola toteaa

Kaikkein tärkeimpänä näen, että syrjäytymistä ehkäistään jo mahdollisimman varhain. Ihan lapsuudesta saakka, siksi kannatan harrastustakuuta kaikille lapsille ja nuorille. Harrastustakuun avulla aivan jokainen lapsi pääsisi edes yhden harrastuksen piiriin vanhempien taloudellisesta tilasta riippumatta. Lapsi oppisi uusia taitoja, viettäisi säännöllisesti aikaa ikätovereiden kanssa ja saisi pitkäaikaisia ystäviä. Hän ei myöskään tuntisi itseään yksinäiseksi.

Toinen tapa ehkäistä nuorten syrjäytymistä on tukea koulunkäyntiä nykyistä enemmän. Oppilaanohjaus tulisi aloittaa nykyistä aiemmin ja meidän tulisi varmistaa, että aivan jokainen oppilas nähdään omana yksilönään. Varmistetaan, että oppilasta tuetaan juuri hänelle sopivalla tavalla. Kenenkään ei tule kokea ettei yhteiskunta hyväksy tai kannusta häntä. Ei ole uusi asia, että esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia oppilaita kehotetaan tietylle opintosuunnalle eikä kuunnella heidän omia ajatuksiaan. Se ei ole hyvää oppilaanohjausta, vaan rasististen stereotypioiden noudattamista.

Syrjäytymistä voidaan ehkäistä myös puuttumalla päihde- ja mielenterveysongelmiin. Ne ovat riskitekijöitä syrjäytymiseen, minkä takia jälleen kerran puhun päihde- ja mielenterveyspalveluiden kehittämisen tärkeydestä. Lisätään siis matalan kynnyksen palveluja Lahden eri alueille, palkataan lisää psykologeja ja opetetaan laajemmin mitä päihde- ja mielenterveysongelmat oikeasti ovat. Näin yhä useampi voi saada apua ja pääsemme stigmasta eroon, jotta jokainen voisi voida paremmin.

Kirjoittaja on lahtelainen kuntavaaliehdokas (vihr.).

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut