Lukijalta | Oleellinen näkökulma turvekeskustelusta puuttuu

Turpeen polton päästöt ovat vain noin kymmenen prosenttia suuremmat kuin kivihiilen. Turve tulee lähes takapihaltamme, mutta kivihiili rahdataan junalla Uralin takaa, lähes 4 000 kilometrin etäisyydeltä, jolloin kokonaispäästöt ovat kuta kuinkin samat.

Turpeen hankinta työllistää suomalaisia ja raha jää kiertämään omaan talouteemme. Kivihiilestä maksetaan venäläisille oligarkeille ja raha ylläpitää Venäjän korruptoitunutta ja ihmisoikeuksia jatkuvasti loukkaavaa oligarkkien valtaa.

Suomessa turvetta vastustaa kovaäänisimmin vihreät, joista pääosa asuu pääkaupunkiseudulla – ja pääkaupunkiseutu lämpiää pääosin halvalla hiilellä. Helsinki käyttää pääosan Suomen ei-teollisesta hiilestä. Hiilen käytön kokonaispäästöt ovat lähes kaksinkertaiset turpeeseen verrattuna (kivihiilen käyttö 25 TWh, turpeen 16 TWh), mikä osaltaan antaa mittakaavaa turpeen väitettyyn haitallisuuteen koko maan tasolla.

Miten vihreät perustelevat sen, että Suomen rikkain seutu on järjestänyt itselleen luvan käyttää halpaa hiiltä vielä lähes kymmenen vuotta ja samalla vaatii meitä köyhempiä maalaisia lopettamaan heti oman turpeemme käytön?

Turpeen hankinta työllistää suomalaisia ja raha jää kiertämään omaan talouteemme.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut