Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Loistolaavu on Loistopolun keidas – jos laavu siirrettäisiin, olisi se selvästi alttiimpi ilkivallalle kuin nykyisessä paikassa

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi 12.5.2021 Nastolassa, Loistopolun varrella sijaitsevasta Loistolaavusta. Jutussa nostettiin erityisesti esille asioita, joita yksi lähinaapureista kokee häiritseviksi. Kokonaisuutena jutusta muodostui hyvinkin negatiivinen kuva laavusta ja siellä tapahtuvasta toiminnasta. Siksi on syytä tuoda toisenlaistakin näkökulmaa asiaan.

Loistopolun rakentaminen nastolalaisia palvelevaksi ulkoilu- ja hiihtoreitiksi on varmasti yksi onnistuneimmista hankkeista taannoisen Nastolan kunnan historiassa. Reitti on tuhansien paikallisten asukkaiden helposti saavutettavissa ja käytettävissä ympäri vuoden.

Merkittävän lisän reitin virkistäytymismahdollisuuksiin tuo vuonna 2009 rakennettu Loistolaavu. Paikalliset asukkaat ja käyttäjäryhmät ovatkin ottaneet sekä reitin että laavun tyytyväisyydellä käyttöönsä ja omakseen.

Jutussa todetaan Kalevi Poralan kertomana laavun toimivan kaljoittelupaikkana, josta aiheutuu häiriötä lähinaapurustolle. Varmaan kaljoitteluakin laavulla toisinaan tapahtuu, mutta sellainen on kuitenkin hyvin marginaalissa, kun tarkastellaan laavun käyttöä kokonaisuutena.

Jutussa Kalevi Porala kertoo tehneensä valituksia laavusta rakennusvalvontaan ja viranomaisille. Se jää kuitenkin tuomatta esille, että muun muassa poliisille tehdyissä ilmoituksissa (5 kpl) ainoastaan yhdessä tapauksessa poliisin taholta on nähty tarvetta toimenpiteisiin.

Kukaan muu lähinaapuruston asukkaista ei ole kokenut laavua ja siellä tapahtuvaa toimintaa häiritseväksi. Lähinaapureita on haastateltu asiasta kuluneen kevään aikana.

Laavu tarjoaa käyttäjilleen helposti saavutettavan mahdollisuuden retkeilykokemuksen pariin.

Viranomaisille tehdyissä ilmoituksissa on vedottu savu-, käry- ja meluhaittaan. Näiden haittojen osalta on syytä todeta seuraavaa. Laavu sijaitsee lähistöllä olevan asutuksen pohjoispuolella. Suomessa vallitsevat tuulet tulevat etelän ja lounaan suunnasta. Se tarkoittaa, että useimmiten tuuli tulee sellaisesta suunnasta, että mahdolliset savut ja käryt kulkeutuvat asutuksesta poispäin.

Savun osalta on syytä ottaa huomioon myös se, että useissa lähistön omakotitaloissa on tulisijoja, niin sisällä kuin ulkona, ja niissä poltetaan puuta. Näiden tulisijojen savut leviävät ympäristöön yhtä lailla kuin laavulla poltettavasta nuotiosta muodostuva savu, eikä laavulla läheskään aina polteta nuotiota.

Laavulla poltetaan nuotiota enimmäkseen viikonloppuna ja arki-iltoina, eikä silloinkaan joka päivä. Laavun yhteydessä on paloturvallinen tulisija ja tulisijan ympäristö on pinnoitettu soralla. Lisäksi laavun katolta kerätään kesäkaudella sadevettä tynnyriin mahdollista sammutustarvetta varten.

Jos laavu siirrettäisiin nykyiseltä paikaltaan ehdotettuun uuteen paikkaan Kukkasen koulun läheisyyteen, olisi se hyvin todennäköisesti selvästi alttiimpi ilkivallalle kuin nykyisessä paikassaan. Nyt laavu on sopivalla etäisyydellä muun muassa Kirkonkylän koulun, Kukkasen koulun, Villähteen koulun, Aurinkorinteen päiväkodin ja partiolaisten retkikohteeksi.

Olosuhteet ja tunnelma ovat rauhallisempia ja metsäisempiä kuin ehdotetussa uudessa paikassa. Olen työskennellyt lähes 30 vuotta Metsähallituksen luontopalveluissa ja ollut työni kautta tekemisissä valtakunnallisesti luonnon virkistyskäyttörakenteiden ja -reittien kanssa. Ammatillisen kokemukseni perusteella voin todeta, että mitä helpommin tämän kaltaiset yleisöpalvelukohteet ovat autolla saavutettavissa, sitä alttiimpia ne ovat ilkivallalle.

Erityisesti lapsiperheille, päiväkotiryhmille ja koululaisille laavu tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden opetella luonnossa olemista, sekä tulenteon ja -käytön taitoja. Laavu tarjoaa käyttäjilleen helposti saavutettavan mahdollisuuden retkeilykokemuksen pariin, ja olennainen osa suomalaista retkeilykulttuuria on nuotion polttaminen, tunnelmointi nuotion ääressä ja vaikkapa makkaran paistaminen nuotiolla.

Tämän suomalaisen kulttuurin kokemisen ja opettamisen toivon olevan mahdollista jatkua Loistolaavulla, sen nykyisellä paikallaan.

Kirjoittaja on yksi Loistopolun ja -laavun tyytyväisistä käyttäjistä.