Pääkirjoitus: Vihapuhe uhka demokratialle

Yhä useampi on vetäytynyt kuntavaalien ehdokkuudesta vihapuheen vuoksi. Mirja Hussain

Sosiaalisen median ikävät lieveilmiöt ravistelevat yhä enemmän perinteisiä instituutioita. Olipa kyse mediasta, yleistä turvallisuutta ylläpitävistä viranomaisista tai – mikä nyt on erityisesti tapetilla – poliitikoistamme, rapaa tulee niskaan. Kritiikkiä on toki ollut aina ja varsinkin valtakunnan politiikassa on totuttu siihen, että julkisen vallankäyttäjän asemassa on riski joutua myös niin sanotun kusitolpan rooliin.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa tapahtuva jyrääminen on kuitenkin jotain aivan muuta. Eri keskustelupalstoilla pienet joukot saavat kokoaan suuremman äänen aikaiseksi. Se yltyy pahimmillaan niin voimakkaaksi, että parlamentarismi ei enää toimi. Siis se, että kansa valitsee itselleen edustajat päättämään yhteisistä asioista niistä ehdokkaista, jotka katsovat olevansa siihen valmiita. Poliitikon luottamustehtävä ei toki ole helppo muutenkaan. Kokoukset vievät ison osan vapaa-ajasta, koska vain harvalle kyse on työstä. Se vaatii melkoista heittäytymistä. Nyt yhä useampi on tullut siihen tulokseen, että luottamustehtävä ei maksa sitä vaivaa, jonka siitä nykyään saa osakseen.

Tuoreen kyselyn mukaan kärjistynyt keskustelukulttuuri ja vihapuhe ovat vähentäneet halua asettua ehdolle kuntavaaleissa. STT tiedusteli asiasta suurimmilta puolueilta. Muun muassa SDP, vasemmistoliitto ja vihreät kertoivat, että vihapuheelle ja maalittamisella vaaleista vetäytymistä perustellaan aiempaa useammin. Ilmiö oli huomattu myös keskustassa ja kokoomuksessa. Vain perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien puoluesihteerit eivät olleet havainneet ilmiöllä vaikutusta ehdokkaaksi lähtemiselle.

Tällaisesta sekamelskasta ei seuraa mitään hyvää yhteisille asioille.

Keskustelukulttuurin ongelmat eivät ole tuntematon asia Lahdessakaan. Asiaan kiinnittivät huomiota muun muassa Lahden kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok) mielipidekirjoituksessaan Etelä-Suomen Sanomissa joulukuussa. He totesivat, että kaikkien valtuutettujen vastuulla on rakentaa Lahteen sellaista keskustelukulttuuria, joka on avointa, kunnioittavaa ja erilaiset mielipiteet sallivaa. Suoraan asian ilmaisi myös pitkän linjan kuntapoliitikko Jari Salonen (kok), joka perusteli vetäytymistään sillä, että ilmapiiri on tulehtunut niin valtuustosalissa kuin sen jatkeeksi kasvaneessa sosiaalisessa mediassa.

Jotain tolkkua odottaisi niiltä, jotka tuntevat vastuunsa yhteisten asioiden hoitamisesta. Ja niiltä myös, jotka ovat edustajansa valinneet. Tällainen sekamelska on uhka demokratialle eikä siitä seuraa mitään hyvää yhteisille asioille. Ei Lahdelle eikä muullekaan Suomelle.

Kommentoi