Lukijalta: Kaupunki on ottanut riskejä veronmaksajien tappioksi

Esko Passila, Christian van Niftrik

Nimitys uhkapeluri liitetään yleisesti henkilöön tai yritykseen, joka ottaa huimia riskejä pelissä voittaakseen rahaa. Viimeisten julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ikävä nimitys joudutaan liittämään myös Lahden kaupunkiin erinäisten sijoitusten perusteella.

Ehkä pahiten on meitä hirvittänyt kaksi suurta hyvää, juuri hallintoa harhaan johtavaa asiaa. Ensinnäkin kaupungin taloutta vääristää ja vie tappiolle sen strategian systemaattinen perustaminen ylisuuriin väestön kasvuennusteisiin. Näitä päätöksiä budjettien tekijät eivät voi mitenkään puolustaa, koska väestönkasvun strategian vastainen trendi on jatkunut jo useita vuosia.

Toisaalta kaupunki myös itse tuntuu myöntävän kehityksen lakkauttamalla kouluja lapsikatoon perustaen. Tämä kertoo karusti siitä, että tiedonkulku ja johtaminen kaupungin hallinnossa ei ole pätevää, saati ajan tasalla. Toisaalla säästetään väestön kasvun heikkenemisen perusteella ja toisaalla tuhlataan epärealistiseen väestön kasvuun perustaen.

Toinen hirviö on kaupungin hallinnon toimintaa ja sen taloutta rumasti vääristävä ja laillisuuden rajoja kolkutteleva asia, on konsernipankki. Useiden viime vuosien aikana konsernipankin kautta käytyjä Lahden kaupungin mielikuvitusta hiveleviä päätöksiä ja ratkaisuja on käsitelty erilaisissa raporteissa ja kirjoituksissa. Niillä ei kuitenkaan ole vaikutusta, koska innokkaat harrastelijat ovat sitoneet hirttoköyden kaupungin veronmaksajien kaulaan tiukasti.

Konsernipankilla on mielenkiintoinen asema kaupungin hallinnossa. Se on antanut konserniyhtiöille vakuudettomia lainoja sellaisilla koroilla, joita kansainväliset suuryritykset käyttävät Suomessa kotiuttaakseen voittojaan veroparatiiseihin.

Päättäjät kuitenkin näkevät vain yhtiöiden osingot, mutta eivät näitä korkoihin piilotettuja osinkoja. Onko tämä tarkoituksellista valtuutettujen harhaan johtamista?

Näin mittavat sijoitukset Lottoon olisivat suurella todennäköisyydellä tuoneet edes jotain takaisin.

Uusin, ja tällä kertaa tilintarkastajienkin poikkeuksellisesti alleviivaama riskinotto koskee Events oy:tä.

Konsernipankin mielenkiintoisiin ominaisuuksiin kuuluu se, että se turvaa konserniyhtiöiden poliittisella mandaatilla valittujen hallitusten jäsenten vastuut konkurssitilanteissa. Osakeyhtiölaissa on tarkat pykälät hallituksen jäsenen vastuista konkursseissa. Siinä saattaa konkurssipesä tulla visiitille hallituksen jäsenen pussille, olipa minkä puolueen jäsen tahansa.

Jo nyt tapahtuneissa konkursseissa konsernipankki (veronmaksajat) ovat maksaneet yhtiöiden velat, joten hallitusten jäsenet ovat päässeet kuin ne kuuluisat koirat veräjästä.

Kaupungin johto on tietoisesti ottanut huimia ja osin tyhmiä riskejä veronmaksajien tappioksi. Se on käytännössä pelannut räikeää uhkapeliä veronmaksajien rahoilla. Tätä on kuitenkin jatkunut niin pitkään, että johtavat virkamiehet on jo juna vienyt Lahdesta. Mahdollisesti jopa sama juna, joka heidät toi?

Samanlainen riskinotto jatkuu edelleen. Kaupunki on sijoittanut vakuudettomia miljoonia Koko Lahden ja Lahti Eventsin kautta kohteisiin, joissa näillä yhtiöillä ei ole mitään kokemusta saati osaamista. Näin mittavat sijoitukset Lottoon olisivat suurella todennäköisyydellä tuoneet edes jotain takaisin. Ainakin satsaukset olisivat jääneet Suomeen, kun ne nyt katoavat ”muille maille vierahille”.

Julkisuuteen on myös valunut tietoa kaupungin harjoittaneen pörssikeinottelua. Tiedon mukaan johdannaisilla tehdyt kaupat olisivat epäonnistuneet tuottaen kaupungille lisää tappiota. Voimme kertoa, että johdannaisilla kaupankäynti on pörssimaailman erityinen taiteen laji, jonka menestyksellinen osaaminen tulee olla visusti alan ammattilaisten käsissä.

Passila on TkT, Ph.D, van Niftrik ekonomi, hallitusammattilainen emeritus Lahdesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut