Ehdokkaalta: Lahden huumeongelman ratkaisu vaatii tekoja ja yhteistyötä

Sirkku Hildén

Lahden keskustan turvallisuudesta käydään keskustelua aika ajoin. Huumeongelma on näkyvä ja aiheuttaa turvattomuuden tunnetta keskustassa liikkujille. Keskustan yritykset ovat yhtenä alueen levottomuuksista kärsijänä.

Asiaan ei ole mitään taikanappia, jolla ongelman saisi poistettua, mutta yhtenä ratkaisuna voisi olla eri tahojen tiiviimpi yhteistyö. Tätä yhteistyötä voitaisiin lisätä tekemällä laaja turvallisuussuunnitelma, jossa kirjataan eri tahojen tekemä turvallisuustyö, kartoitetaan alueet, joilta puuttuu toimenpiteitä sekä kootaan yhteen toimintaohjeet esimerkiksi yrityksille, mitä voidaan tehdä häiriötilanteissa.

Huumeiden käytön lopettamiseen tähtääviä toimenpiteitä on vahvistettava ja hoidon puutteet korjattava.

Usein jo tiivis yhteistyö saa tuloksia aikaiseksi, vaikkei pelkkä suunnitelma itsessään mitään teekään. Suunnitelmaa toteutettaessa otettaisiin huomioon myös asukkaiden huolenaiheet.

Huumeongelma on Lahdessa todellinen ja siihen on puututtava tehokkaasti. Ehkäiseviin toimenpiteisiin Päijät-Hämeessä on panostettu kiitettävästi, mutta jatkuvasti nousevat käyttäjämäärät osoittavat, ettei tässä onnistuta kaikilta osin. Huumeiden käytön lopettamiseen tähtääviä toimenpiteitä on vahvistettava ja hoidon puutteet korjattava. Kyse on inhimillisen kärsimyksen vähentämisestä myös läheisten osalta.

"Ei ole väliä elätkö, kunhan et kuole selvin päin" - hollolalainen Marko ja heinolalainen Santeri ajautuivat vuosia kestäneeseen huumehelvettiin

Selviämisaseman toiminnan aloittamista on toivottu alueella pitkään, ja tämä onkin yksi hyvä ja tarpeellinen toiminta. Lisäksi tarvitaan poliisinkin usein esille tuomaa nopeaa apua huumeista irti toivoville. Apua on saatava heti, kun on siihen valmis.

Homebase on lahtelaisten huumeiden käytöstä toipuvien nuorten omasta aloitteesta käyntiin lähtenyt päihteetön kohtaamispaikka, jossa annetaan apua arjen haasteisiin. Kävin keskustelua heidän kanssaan ja sain erittäin tärkeitä viestejä: riittävän pitkät kuntoutusjaksot, tuki mielenterveydelle sekä ohjaus ja neuvonta tukihakemusasioissa kädestä pitäen ovat asioita, joita huumeiden käytöstä toipuva tarvitsee nykyistä enemmän.

Vaikeaan tilanteeseen tarvitaan todellisia tekoja.

Kirjoittaja on terveydenhoitaja ja kuntavaaliehdokas (sd.) Lahdesta.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut