Lukijalta: Onko Kymiring Kymigate? Lahden kaupunki on mennyt varomattomasti verorahalla mukaan yksityiseen ratabisnekseen

Jorma Ratia

Vielä muutamia asioita Lahti Events oy:n (Lahden kaupungin) tuesta yksityiselle ratayhtiölle, jonka suurin omistaja ja rahoittaja on Ahlström Capital oy.

Eventsin hallituksen puheenjohtaja Jari Salonen syytti minuakin väärien tietojen antamisesta, mutta ei yksilöinyt, mitä niillä tarkoitti. Valtuustossa kerroin Eventsin tasetietoja. Siis olivatko ne virheellisiä?

Valtuuston kokouksen 10.5.2021 jälkeen (sattumalta?) saatiin seuraavana päivänä kauan pyydetty tilintarkastajan lausunto Eventsistä, päivätty 21.4.2021. Tilintarkastajana toimii KPGM-yhteisön tilintarkastaja Kirsi Sova, JHT. Hän lyttää tylyin sanoin Eventsin taloudenpidon ja kritisoi toimitusjohtajaa ja hallitusta.

Lahti Eventsin KymiRing-sitoumukset nostivat kierroksia Lahden valtuustossa – "Jos liike-elämässä tulisi tällainen vastaus, toimitusjohtaja olisi entinen"

Tilintarkastaja painottaa keskeisessä osiossaan, että Eventsin toiminnan jatkuvuuteen liittyy olennainen epävarmuus. Perusteluina mainitaan, että tilikauden tappio on 390 000 euroa, yhtiön lyhytaikaiset velat ylittivät lyhytaikaiset saamiset ja oma pääoma oli tappiolla 1 100 000 euroa.

Näiden tekijöiden johdosta, yhdistettynä koronan vaikutuksiin, yhtiön toimintaedellytykset liiketoiminnan harjoittamiseen ovat olennaisesti heikentyneet, mikä tarkoittaa kannattavuuden heikentymistä edelleen. Tilintarkastaja painottaa, että on merkittävää aihetta epäillä yhtiön kykyä jatkaa liiketoimintaansa ja erityisesti viittaa myös ”vuodelta 2020 vuodelle 2021 siirrettyihin tapahtumiin liittyvien saamisten noin 2,8 miljoonan euron arvostukseen”.

Vaikka sekä Salonen että kaupunginjohtaja Pekka Timonen salaavat aktiivisesti liikesalaisuuden verholla maksettua ratavuokraa, tuossahan se on sanottu, summassa 2,8 miljoonaa euroa ”tapahtumien ennakkoina”. Tilintarkastaja epäilee, että ”saamiset” eivät tuloutuisi.

Jos nämä ovat virheellisiä tietoja, niin Salosen syyttävä sormi osoittaa myös tilintarkastajaan.

Liikesalaisuuteen vetoaminen on outoa, koska Tšekin valtio tukijana Brnon Moto GP -kisoille (jotka ilmeisesti eivät enää jatku) julkisti lisenssimaksun, joka muistaakseni oli kuusi miljoonaa euroa.

Tilintarkastaja painottaa edelleen, että yhtiön liiketoiminnan jatkamiseen sisältyy riski ja että tilinpäätös on laadittava toiminnan jatkuvuuteen perustuen. Sanonnasta käy ilmi, että toimitusjohtaja ja hallitus ovat asiaa vähätelleet tai sen jättäneet sen huomiotta.

Tilintarkastaja nostaa esille myös sisäisen valvonnan merkityksen. No, valvontaa ei ole, koska Timonen on vetäytynyt kaikesta vastuustaan, vaikka valvonta ja vastuu juuri hänelle kuuluisi konserniohjauksen sääntöjen perusteella.

KymiRingin toimitusjohtaja ei yllättynyt MotoGP-kisan peruuntumisesta – "Emme ole enää niin kiinni tässä kesässä"

Eventsin tilanne on huonontunut nyt keväällä vielä lisää. Liikevaihto kolmelta kuukaudelta oli noin 1,2 miljoonaa ja tappio lähes samansuuruinen 1,0 miljoonaa euroa.

Jos nämä ovat virheellisiä tietoja, niin Salosen syyttävä sormi osoittaa myös tilintarkastajaan.

Taselukujen perusteella Events ei tule selviytymään ilman omistajan, Lahden kaupungin massiivista tukea. Tämä tarkoittaa uutta miljoonien eurojen ”ennakkomaksua liikesalaisuuksina”.

Kaupunki on varomattomasti kaupunginjohtaja Timosen päätöksin, jota ovat kannattaneet lähes kaikki valtuuston jäsenet, menneet mukaan veronmaksajien rahalla yksityiseen ratabisnekseen, bisnekseen, johon yksityistä rahaa ei ole löytynyt Ahlström Capital oy:n lisäksi.

Suomessa(kaan) ei ole yhtään kannattavaa moottorirataa. Kyllä ne ajot toteutuvat, jos toteutuvat, ilman Lahden rahallista panostustakin ja ”aluetalousvaikutuksia” tulee tuolloinkin.

Kirjoittaja on VT, kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (ps.) Lahdesta.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut