Pääkirjoitus: Show karkasi perussuomalaisten käsistä

Eduskunnan pitkittynyttä istuntoa käytiin viikolla lähinnä perussuomalaisten voimin. Mikko Stig

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän väkisin pitkittämä loppukeskustelu EU:n elvytyspaketista jätti lopulta viikonlopuksi jälkeensä enemmän oikeutettua ärtymystä ja hämmennystä kuin hyväksyttäviltä näyttäviä perusteita uutisviikon varastaneelle show'lle.

Pitkittäminen kääntyi eduskunnan arvovaltaa ja kansanvaltaa kyseenalaistavaksi näytelmäksi viimeistään keskiviikon jälkeen. Tuolloin pääministeri Sanna Marin (sd.) ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) pääsivät koronakaranteenista vapauduttuaan vastaamaan eduskunnan kysymyksiin. Siitä lähtien perussuomalaisten ylläpitämässä keskustelussa on ollut itsetarkoituksellisen näyttelemisen maku: Hallitus antoi vastauksensa kysymyksiin. Sen jälkeen eduskunnan tehtävä on äänestää esityksen puolesta tai sitä vastaan.

Viikon kuluessa vahvistui myös näkemys, että perussuomalaisilta oli jäänyt pohtimatta, miten puolue perääntyisi etukäteen suunnitellusta pitkityksestään. Tapahtumien imussa perussuomalaisten eduskuntaryhmä tuli vielä uhranneeksi eduskunnan varapuhemiehen Juho Eerolan (ps.). Eerola oli ainakin puheiden tasolla valmis toimimaan eduskunnan tahtoa vastaan oman poliittisen ryhmänsä eduksi. Eerolan asema, mutta myös perussuomalaisten luotettavuus puhemiehistössä, on nyt aiheellisesti vaakalaudalla.

Tutkijat: Jarrutustempauksen vaikutukset vielä arvoitus

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä perusteli pitkityskeskusteluaan vielä keskiviikon jälkeen muun muassa sillä, että se halusi vielä taivutella muiden puolueiden edustajia oman kantansa taakse. Alusta lähtien on ollut selvää, ettei näin tulisi käymään. On myös vaikeaa nähdä, että perussuomalaisten edustajien erikoiset, välillä mauttomuuksiin ja tosiasioiden vääristelyyn sortuneet puheet olisivat sellaiseen voineet johtaa. Pitkittämiseen tulee näillä perusteilla kiristämisen ja ylimitoitetun mielenosoittamisen vivahde. Eduskunta ei ole kummallekaan oikea areena.

Pitkittämisellä ei ole muuta päämäärää kuin poliittinen show.

Pitkityskeskustelun taustalla lienevät sekä lähestyvät kuntavaalit että perussuomalaisten halu nostaa profiiliaan puolueen kannatuksen ytimeen kuuluvassa EU-vastaisuudessa. Eduskunnan työskentelyn estäminen on kuitenkin väärä ja tuomittava keino molempiin päämääriin pääsemiseksi etenkin, kun sen paremmin laajan yleisön tuki kuin järkevästi saavutettavissa olevat päämäärät eivät tue poikkeuksellisten keinojen käyttämistä.

Siksi pitkittämisen vertaaminen esimerkiksi vuoden 1994 EU-jäsenäänestykseen liittyneeseen jarrutuskeskusteluun on perusteetonta: pitkittämisellä ei nyt yksinkertaisesti ole muuta päämäärää kuin poliittinen show eduskunnan ja kansanvallan kustannuksella.

Eduskunnan pitkäksi venynyt täysistunto keskeytettiin - istuntoa jatketaan tänään iltapäivällä, HS-gallup: Perussuomalaiset yhä suosituin puolue

Kommentoi