Tarja Koljosen Esalainen: Henkilökohtainen korona-exit vapauttaa maskipoliisin roolista – ja kyllä, aion pestä kädet myös koronan jälkeen

Tarja Koljonen

Tarja Koljonen

Korona on reilun vuoden aikana himmentänyt monet juhlat ja merkkipaalut. Nyt näyttää siltä, ettei valmistujaisiakaan päästä viettämään niin kuin ennen vanhaan.

Päijät-Hämeen alueella kokoontumisrajoitus pysyy kuudessa hengessä toukokuun loppuun saakka ja sen jälkeen kaikki on auki epidemiatilanteen mukaan.

Koska tautitilanne Päijät-Hämeessä on maan tukalin ja kaikkia kontakteja tulisi välttää, jää aikaa miettiä henkilökohtaista korona-exitiä eli suunnitelmaa päästä ulos koronakurimuksesta.

Hallitus on kertonut oman suunnitelmansa askel askeleelta ja Lahden kaupungillakin on omat mietintänsä nimellä Lahti ulos koronasta.

Ihan entisenlaiseen maailmaan ei koronan jälkeen ole paluuta. Rajoituksista luopuu ihan hyvillä mielin, mutta osa opitusta voi olla myös säilyttämisen arvoista.

Omassa korona-exitissä voi keskittyä rauhassa pikkuasioihin ja sen suunnitteluun, milloin uskaltaa järjestää perhejuhlat, lähteä festivaaleille tai matkustaa vieraisiin maihin.

Vaikka aluksi liikkeelle lähtö voi pelottaa, ei vaurioiden korjaaminen ole yhtä mittavaa ja kallista kuin kunnan tai valtion tasolla.

Lahden lukioissa alustava suunnitelma ylioppilaiden lakitukselle – "Emme järjestä mitään keinotekoista esitystä, jota katsotaan kotona"

Vielä viime kesänä uhosin, etten enää koskaan pese käsiäni ja käytä käsidesiä sen jälkeen kun koronasta päästään. Nyt kun on menossa jo hyvän aikaa toista vuotta ilman nuhaa, kurkkukipua tai flunssaa, saattaa käsidesi pysyä valikoimassa jatkossakin.

Terveenä pysymiseen on tietysti muitakin syitä kuin käsidesi. Matkustamaan ei pääse, työ on etänä, kasvomaski kuuluu vakiovarusteisiin, eikä yleisötapahtumissa tule notkuttua.

Yletön hygienianhaluni saattaakin tulevaisuudessa johtaa myös noloihin tilanteisiin.

Mahtaako keskustelukumppani pitää siitä, että heti kättelyn jälkeen alkaa puuhakas desinfiointi? Tuijotanko tuomitsevasti, jos joku vahingossa aivastaa kaupassa? Toiminko yhä maskipoliisina, joka laskee maskittomien osuuksia, vai keskitynkö jo pelkästään omaan maskinkäyttööni?

Päijät-Hämeen näyttelykesästä on tulossa runsas, ja mukana on myös tunnettuja nimiä – korona voi vielä keikuttaa oheistapahtumia

Kieltämättä koronan toinen kausi on jäänyt jännittävyydessään kauas ensimmäisestä. Viime vuoteen liittyi mieltä kiihdyttäviä tapahtumia ja uusia käänteitä mutta nyt kaikki on jo tuttua ja samaa vanhaa. Erona Netflix-sarjaan on vain siinä, että keskenkään tätä ei voi jättää.

Yhtään etäkonserttia tai kiusallista verkkojuhlaa ei enää tässä vaiheessa jaksaisi, mutta on netistä ollut kuluvan vuoden aikana myös suunnattomasti iloa.

Verkko-opinnoista ja online-jumpista en aio luopua tulevaisuudessakaan, verkkokaupasta nyt puhumattakaan.

Juhlien järjestäminen ja keikalle lähteminen onnistuu ehkä jo kesällä tai ainakin ensi vuonna. Niin valtion, kaupungin kuin omaan henkilökohtaiseen korona-exitiinkin vaikuttaa se, miten rokotukset etenevät.

Rokotusten viivästymisellä olisi nimittäin vaikutusta myös tapahtumakesään. Ehkä paikalle uskaltautuvat vain jo kaksi piikkiä olkavarteensa saaneet vanhukset ja nuoret, jotka nyt muutenkin uskaltavat mitä vain.

Korona-exitiin kuuluu aina myös sen ymmärtäminen, mitä kokemuksesta on opittu.

Joten tulkoon vaan uusi pandemia. Enää en ryntää kauppaan hamstraamaan vessapaperia vaan käsidesiä ja kasvomaskeja.

Päijät-Hämeessä ollaan toiveikkaita kesän juhlien suhteen, mutta niitä saatetaan joutua lykkäämään vielä monesti – "Joitakin tilaisuuksia on siirretty jo neljä kertaa"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut