Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pääkirjoitus Lapsikato ajaa muutoksiin Lahden koulu- ja päiväkotiverkossa

Lahdessa on odotettavissa jälleen kiihtyvää keskustelua koulujen ja päiväkotien kohtalosta, kun uutta palveluverkkosuunnitelmaa aletaan tällä viikolla esitellä kaupunkilaisille. Ajan hengen mukaisesti verkossa pidettävien asukasiltojen ohella kaupunki järjestää laajan lausuntokierroksen ennen suunnitelman viemistä päättäjien pureskeltavaksi. Mielipiteensä saavat oikeutetusti sanoa kutakuinkin kaikki, joita asia vähänkin koskee.

On helppo ennustaa, että palautteesta ei tule olemaan pulaa. Harva asia herättää niin kuntalaisten kuin päättäjien keskuudessa yhtä paljon tunnekuohua kuin kysymys omaksi koetun koulun tai päiväkodin tulevaisuudesta. Tästä on saatu Lahdessakin runsaasti kokemusta vuosien mittaan, ja lisää on luvassa.

Tuore suunnitelma ei vaikuta ensisijaisesti koulujen ja päiväkotien lakkautuslistalta, mutta lienee liikaa toivottu, ettei sitä sellaiseksi tulkita etenkään alueilla, joiden palveluihin esitetään tuntuvia muutoksia. Moni ottanee ne vastaan heikennyksinä nykyiseen tilanteeseen verrattuna.

Varautuminen laskeviin lapsimääriin myllertää palveluverkkoa Lahdessa, lasten määrä kasvaa lähivuosina vain muutamalla alueella – yhdellä postinumeroalueella lapsiperheiden osuus on omaa luokkaansa

Yksin päiväkotikiinteistöjä suunnitelmassa ehdotetaan poistettavaksi käytöstä alun toistakymmentä tulevina vuosina. Käytännössä kato ei tosin olisi näin suuri, sillä tilalle rakennettaisiin puolen tusinaa uudisrakennusta, minkä ohella esiopetusta laajennettaisiin useiden koulujen yhteydessä.

Verkon tiivistämistä on luvassa myös koulupuolella. Uusia monitoimitaloja nousisi lisää eri puolille Lahtea, mutta vastapainoksi niiden vaikutusalueilla suljettaisiin pienempiä kouluja. Tällä taktiikalla voitaneen varmistaa, etteivät lasten koulumatkat pitene kohtuuttomiksi, vaikka lähin opinahjo lakkautettaisiin. Eri asia on silti, kuinka hyvin ratkaisu tyydyttää perheitä, jotka ovat valinneet asuinpaikkansa nykyisen kouluverkon pysyvyyteen luottaen.

Esitykselle on olemassa painavat perusteet.

Toki nyt valmistuneelle esitykselle on olemassa painavat perusteet, sillä nykyiset väestöennusteet osoittavat lasten määrän vähenevän Lahdessa tällä vuosikymmenellä selvästi. Kasvua on odotettavissa vain muutamalla harvalla asuinalueella. Se on seikka, jota vastuulliset virkamiehet eivät voi jättää huomioitta laatiessaan esitystään tulevaisuuden palveluverkoksi.

Poliittisten päättäjien vastuullisuutta aletaan punnita lautakuntatasolla jo lähiviikkoina, mutta valtuuston sinetöitäväksi suunnitelma ehtinee vasta kuntavaalien jälkeen. Se lisää todennäköisyyttä, että lopullinen päätös päästään tekemään asian vaatiman pitkäjänteisyyden eikä vain lyhytnäköisen vaalitaktisen laskelmoinnin pohjalta.

Kariston koulun ahtauteen helpotusta syksyllä: yksityiseen monitoimitaloon tilat sadalle oppilaalle