Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokaalta | Huumeiden käyttäjien läheiset tarvitsevat tukea

Läheisen päihderiippuvuus koskettaa valtakunnallisesti jo kymmeniä tuhansia ihmisiä. Yhtä huumeidenkäyttäjää kohden on keskimäärin kuusi perheenjäsentä, joita asia koskettaa syvästi.

Arjessa kuormitus näkyy perheenjäsenten jaksamisessa, sisarusten koulun käynnissä, vanhempien tai puolison työssäjaksamisessa, isovanhempien huolessa. Päihteiden käyttö on niin käyttäjälle kuin koko perheelle trauma ja tuo mukanaan erilaisia erityisesti mielenterveyspuolen liitännäissairauksia.

Nuorten päihdekäyttäytyminen on muuttunut viime vuosina paljon, ja vakava huumeongelma voi olla nykyään kenellä tahansa. Pahimmillaan se on vakava hoitoa vaativa päihdesairaus.

Päihteiden käytöstä ei pitäisi enää vaieta eikä antaa sen stigmatisoivan ja turhaa häpeää aiheuttavan luonteen vuoksi rajoittaa liikaa läheisten elämää.

Mitä avoimemmin asiasta on mahdollista puhua, sen paremmin ongelmaan voidaan puuttua. Kun me läheiset rohkenemme hakea itsellemme apua ja sisäistämme, ettemme ole ongelmamme kanssa yksin, jaksaminen paranee ja pystymme paremmin antamaan panoksemme niin työelämälle kuin perheillemme.

Päihdesairauden erittäin valitettava arkipäiväisyys ja jopa kansanterveydellinen asema on myös tarpeen tiedostaa yhteiskunnan eri sektoreilla. Moralisointi ei ratkaise ongelmaa.

Yhtä huumeidenkäyttäjää kohden on keskimäärin kuusi perheenjäsentä, joita asia koskettaa syvästi.

Läheisillä tulee olla oikeus tukeen sitä tarvittaessa. Läheisten on tärkeää saada faktatietoa päihteistä, mielenterveyspalveluita ja jaksamisen tukea erityisesti vertaisten parissa.

Rohkaisen kaikkia ongelmasta kärsiviä läheisiä selvittämään mahdollisuuksiaan erilaisiin tukimuotoihin. Pysytään kiinni elämässä!

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.) Lahdesta.

Päihteiden käytöstä ei pitäisi enää vaieta eikä antaa sen rajoittaa liikaa läheisten elämää.

Perheiden tukiverkostot eivät välttämättä maksa kaupungille mitään

Rikostilastoissa näkyy negatiivinen koronalisä – Hämeessä alkuvuonna väkivalta- ja omaisuusrikoksia selkeästi vähemmän kuin viime vuonna

Poliisi: Lähes miljoonan euron marihuanalastia liikuteltiin Lahden kautta