Vili Uuskallion Esalainen: Hei Taloyhtiö Lahden Paavolassa, tuleva naapurinne ei ole slummi

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Monenlaista nimbyilyä (not in my back yard) on tullut vuosien varrella vastaan. Ihmisen uutteruudella ja kekseliäisyydellä ei tunnu olevan rajaa, kun kyse on itselle vastenmielisen hankkeen torppaamisesta. Sitkeimmät sissit käyvät oikeustaisteluihin monisatasivuisin valituskirjelmin, mihin heillä luonnollisesti on täysi oikeus ja monesti hyviä syitäkin.

Toisinaan käy kuitenkin niin, että änkyröintiin ryhdytään kelvottomilla argumenteilla. Niin näyttää käyneen lahtelaiselle taloyhtiölle, joka vastustaa suunnitelmia Lahden Paavolassa sijaitsevan Iskun korttelin kerrostalorakentamisesta.

Taloyhtiön mielestä sitä vastapäätä on tulossa ”slummikortteli”, joka yhtiön mukaan haittaisi huomattavasti viihtyvyyttä ja alentaisi asuntojen arvoa. Tällaista tilannetta Taloyhtiö aikoo vastustaa ”niin pitkälle kuin mahdollista”.

Tällä hetkellä Iskun korttelissa on pääosin matalia myymälärakennuksia. Taloyhtiön mukaan sen kiinteistöstä on hankittu asuntoja olettaen, että viereinen tontti säilyy nykyisenlaisena jatkossakin. Hölmösti kuviteltu, sanon minä. Paavolahan on jo vuosia sitten selvityksessä todettu tornitalorakentamiselle sopivaksi alueeksi. Maanomistajien tasapuolisen kohtelun vuoksi ei ole mahdollista sallia yhdelle tontille korkeita taloja ja toiselle vain matalia.

Kaavaehdotuksen mukaan Iskun kortteliin on tulossa 8–16-kerroksisia kerrostaloja sekä viisikerroksinen parkkitalo. Kaupungin mukaan kaavailtu rakentamisen tehokkuus vastaisi ympäröivien kortteleiden tilannetta.

Iskun kortteli uudistuu perusteellisesti Lahden Paavolassa, suunnitteilla 60 metriä korkea asuintalo

Taloyhtiön puheet ”slummimaisesta” rakentamisesta ovat vähintäänkin erikoisia ja oikeastaan täysin luokattomia. YK:n määritelmän mukaan slummit ovat rähjäisiä alueita, joille on rakennettu heikkotasoisia asumuksia. Slummien asukkailla on puutetta ihmisen perustarpeista, joita ovat esimerkiksi puhdas vesi, vessat ja riittävä asumisväljyys.

Ymmärrän, että joku keskustelupalstojen raivopää saattaa heitellä väitteitä uudisrakentamisen slummimaisuudesta, mutta miten siihen voi sortua vakavasti otettava asuntoyhtiö?

Taloyhtiön mielestä ”liiallinen” asuntorakentamisen kaavoittaminen johtaa asuntojen ”epäterveeseen” hintakehitykseen. Kaupunkisuunnittelun tarkoituksena ei kuitenkaan ole varjella neliöhintoja, vaan mahdollistaa rakentaminen ja luoda viihtyisää ja turvallista ympäristöä.

Kaavoitus tarjoaa mahdollisuuksia uudisrakentamiseen. Kysyntä ratkaisee, toteutuvatko hankkeet. Jos ja kun Lahden ydinkeskustan kupeessa sijaitseva Paavola houkuttelee asukkaita, miksi heidän pitäisi tyytyä vain Taloyhtiön 1990-luvulla valmistuneisiin huoneistoihin?

Melko varma olen siitä, että kun Iskun korttelin uudet kerrostalot aikanaan valmistuvat, ne ovat Taloyhtiön jokseenkin keskinkertaista pytinkiä edustavampia. Taloyhtiön parkkitalonkaan ulkonäöstä ei ole vaikea panna paremmaksi.

Taloyhtiön sijainti kehittyvällä alueella on edullinen. Naapurin 16-kerroksisen talon varjo ei kesällä Taloyhtiön seinää koskettaisi. Luulenpa, että uhkakuvia maalailemalla Taloyhtiö alentaa huoneistojensa arvoa enemmän kuin mikään ulkopuolinen tekijä.

Kommentoi