Ehdokkaalta: Kivijärven koulun lakkautus kuolinisku Pyhäntaan ja Mäkelän kylille

Lasse Pakkanen

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen palveluverkkosuunnitelma 2021 esittää Ahtialan koulun Kivijärven toimipisteen lakkauttamista 1.8.2022 alkaen.

Palveluverkkosuunnitelmaa on viety hyvin salaisesti julkisuudelta pimennossa rivakasti eteenpäin koronapandemian varjossa, jolloin muutenkin on vaikea ihmisten kohdata ja keskustella laajemmin asioista. Päätös Kivijärven koulun lakkauttamisesta aiotaan tehdä jo kuluvan vuoden 2021 touko- tai kesäkuun sivistyslautakunnan kokouksessa.

Mitkä ovat perusteet ja syyt Kivijärven koulun lakkauttamiselle? Kivijärven yli satavuotias koulu on todettu palveluverkkoselvityksessä teknisesti tyydyttäväksi, joten koulu on edelleen terve ja turvallinen ympäristö oppilaille ja koulun henkilökunnalle.

Varautuminen laskeviin lapsimääriin myllertää palveluverkkoa Lahdessa, lasten määrä kasvaa lähivuosina vain muutamalla alueella – yhdellä postinumeroalueella lapsiperheiden osuus on omaa luokkaansa

Vaikka Kivijärven koulu on Lahden kaupungin pienin, koulussa on tällä hetkellä noin 50 oppilasta ja koulun opetustiloihin on mahdollista sijoittaa yhteensä lähes 100 oppilasta, jos niin halutaan. Matka Lahdesta Pyhäntaan ja Mäkelän kyliin on noin 15 kilometriä ja se on sama molempiin suuntiin!

Samanaikaisesti Kivijärven koulun lakkautuksen yhteydessä ollaan jatkamassa Myllypohjan ja Kunnaksen koulujen väistötilojen vuokraamista vuodesta 2025 eteenpäin aina vuoteen 2030, jolloin Myllypohjan monitoimitalon tulisi olla valmis. Lisäksi parakkeja on vuokrattava lisää, jotta oppilaat mahtuvat kyseisten koulujen väistötiloihin.

Miksi näin? Eikö kannattaisi siirtää nuo oppilaat jo valmiisiin terveisiin ja turvallisiin tiloihin Kivijärven koululle. Oppilaiden kuljetuskustannukset Kivijärven kouluun Kunnaksen ja Myllypohjan koulujen väistötiloista on minimaaliset verrattuna väistötilojen vuokriin ja toiseksi oppilaitahan kuljetetaan jo nyt joka tapauksessa molemmissa vaihtoehdoissa.

Kuljetuskustannukset Kivijärven kouluun Kunnaksesta ja Myllypohjasta ovat minimaaliset verrattuna väistötilojen vuokriin.

Mitä säästöjä Lahden kaupunki aikoo saada tyhjilleen jäävästä Kivijärven koulusta, jota sen on joka tapauksesta ylläpidettävä ja huollettava?

Luoteis-Nastolan kyläyhdistyksen omistama kyläntalo-liikuntahalli on rakenteellisesti kiinteästi yhteydessä Kivijärven kouluun, ja Kivijärven koulu käyttää sitä vuokrasopimuksen mukaisesti opetukseen ja liikuntaan päivittäin. Koulun myynti ei näin ollen mielestäni tule kyseeseen.

Mitkä ovat pedagogiset ja sosiaaliset vaikutukset, jos oppilaat hajasijoitetaan Ahtialan ja Kivimaan isoihin kouluihin? Todennäköisesti oppilaiden kaverisuhteet hajoavat sijoitusten myötä. On mahdollista, että oppilaita joudutaan sijoittamaan eri luokkiin kyseisissä kouluissa luokkakokojen säilyttämiseksi kohtuullisina.

Tutkimusten mukaan pieni koulu ja pienet luokat ovat oppilaille mukavia ja viihtyisiä oppimisympäristöjä. Erityisesti kaverisuhteet ovat tiiviitä kaikkien kesken, kaikki ovat kavereita keskenään ja sosiaaliset suhteet kehittyvät vahvoiksi. Myös koulukiusaamista esiintyy pienissä kouluissa harvemmin.

Kehotan Pyhäntaan ja Mäkelän kylän asukkaita aktivoitumaan ja ottamaan kantaa asiain kulkuun pikaisesti, jotta voimme säilyttää Kivijärven koulun pitkälle tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kesk.).

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut