Lukijalta: Kuolevan hoidossa ja omaisten tarpeiden huomioon ottamisessa kehitettävää

Sirkku Lavonius, Anu Poikala

Päivi Leppänen kertoi mielipidekirjoituksessaan isänsä kuolemasta ja saattohoidon laadusta kuntoutussairaala Jalmarissa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on sovittu, että Jalmari vastaanottaa Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystysalueelta potilaita ympäri vuorokauden. Jatkohoidon turvaamiseksi potilaan hoitosuunnitelma ohjeineen kirjataan sähköiseen potilasasiakirjaan. Jalmarin lääkäri tarkistaa lähettävän lääkärin laatiman hoitosuunnitelman seuraavana päivänä.

Päivystysaikaan hoitajat saavat tarvittaessa lääkäriin puhelimitse yhteyden. Tämä yhtymässä sovittu toimintamalli varmistaa potilaan turvallisen hoidon myös päivystysaikaan.

Päijät-Sotessa saattohoitoa vain virka-aikana? Isäni kuolema oli ruma tukehtumiskuolema, johon hän ei saanut riittävää lievitystä

Palliatiivisen keskuksen toiminnot löytyvät jo yhtymän sisältä, mutta kehitämme parhaillaan edelleen palliatiivisen potilaan hoitopolkua valtakunnallisen laatusuosituksen mukaisesti.

Olemme muun muassa yhdistäneet huhtikuussa 2021 Jalmarin palliatiivisen osaston ja Palliatiivisen kotisairaalan parantaaksemme palliatiivisen ja saattohoitopotilaan hoitoa, mutta palliatiivisen hoidon osaamista tarvitaan kaikissa perusterveydenhuollon yksiköissä.

Kuolevan potilaan hyvä oirehoito ja omaisten huomioon ottaminen ovat meille tärkeitä asioita. Hoidamme ikäihmisiä, joten kuolema on luonnollinen osa työtämme sekä palliatiiviseen hoitoon erikoistuneella osastolla J12 että muilla Jalmarin osastoilla.

Ahdistusta olisi voitu mielestämme lievittää keskustelemalla lähestyvään kuolemaan liittyvistä merkeistä.

Saattohoidon osaamista on parannettu yhtymässä esimerkiksi hoitajille suunnatulla Saattohoitopassi-koulutuksella, johon myös Jalmarin hoitohenkilöstö on osallistunut.

Päivi Leppänen tuo mielipidekirjoituksessaan esille isänsä hoidossa kokemiaan epäkohtia, muun muassa hänen lääkitykseensä ja perushoitoon liittyen.

Saattohoidon osaajista kova pula – Lahdessa voi suorittaa erikoistumiskoulutuksen reilussa vuodessa

Epäkohtien aiheuttamaa ahdistusta ja kokemusta olisi voitu mielestämme lievittää keskustelemalla lähestyvään kuolemaan liittyvistä merkeistä ja oireista omaisten kanssa. Kuolevan ihmisen hoidon lisäksi meidän on entisestään kehitettävä läheisten tarpeiden huomioimista ja kuulemista.

Olemme hyvin pahoillamme, että omaiselle on jäänyt huono kokemus saattohoidon toteutumisesta Jalmarissa.

Kirjoittajista Lavonius on ylilääkäri ja Poikala palvelupäällikkö Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Ikääntyneiden palvelut ja kuntoutus -toimialan Geriatrisessa osaamiskeskuksessa.

Lahtelaisella saattohoito-osastolla hoitajakin saa itkeä tai nauraa – "Vuoroon mahtuu monenlaisia tilanteita. Oma kiire ei saa näkyä potilaille ja omaisille", Sonja Huovila sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut