Lukijalta: Onko nuorille annettu liikaa valtaa?

Eeva Rautamäki

Usea kuntavaaliehdokas on ilmaissut huolensa nuorten ongelmista. Lahdessa ei voi olla huomaamatta, että kaikilla ei mene hyvin. On pyydetty enemmän resursseja kouluihin ja harrastuksiin. Myös vanhemmille toivottiin tukea kasvatustyöhön.

Itse elin nuoruuttani 1970-luvulla. Silloin oli hyvin erilaista kuin nyt. Ei ollut älypuhelimia eikä Internetiä. Silti tieto kulki. Olin intohimoinen lukija, kirjat avasivat minulle maailmaa. Meidän perhe ei juurikaan matkustellut ulkomailla.

Kovasti pohdin, onko nuorille annettu liiaksi valtaa. Tuntuu siltä, että osaa heistä ”ei kukaan määrää”. Minkäänlaista auktoriteettia tai kunnioitusta muita kohtaan ei ole. Pienestäkin ojennuksesta tai ohjeesta ollaan haistattelemassa.

Lasten holtiton minicross-ajelu kauhistuttaa lahtelaista asiantuntijaa – "En vain haluaisi nähdä hautakynttilöitä tällä kadunpätkällä"

Usein mukana on lauma. Varmuuden vuoksi joku kuvaa kännykällä, miten ilkeästi heitä kohdellaan. Tällaisilla nuorilla on omasta mielestään vain oikeuksia.

Samaa aihetta sivusi Raimo Ekman mielipidekirjoituksessa Alakouluikäiset mopoilevat. Siinä hän kysyi sähköcrossimopoilijalta pari kysymystä. Poika antoi vakuuttavia vastauksia. Nauratti varsinkin se, että myyjä oli kertonut ”vakuutuksen olevan kunnossa ja laitteella voi ajella kuka tahansa”. Eli hyvin oli saatu tuote markkinoitua.

Muistan itsekin kouluajoilta, että toisten merkkivaatteet aiheuttivat kateutta, kai vieläkin. Lisäksi nykyään pitää olla isompi ja nopeampi pyörä, skootteri , mopo-auto, mönkijä kuin kaverilla. Muutenhan sitä jää alakynteen.

Pienestäkin ojennuksesta tai ohjeesta ollaan haistattelemassa.

Viritettyjä mopoja paljastuu Lahden seudulla viikottain - virityspuuhissa saattavat askarrella sekä isä että poika

Kommentoi