Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sähköpotkulaudan huippunopeus 25 kilometriä tunnissa perustuu lainsäädäntöön

Sähköpotkulaudat ovat herättäneet vilkasta keskustelua Lahdessa viime aikoina ja hyvä niin. Jokaisen uuden menopelin käyttöönottoon liittyy yhteisten pelisääntöjen opettelemista.

Osa tienkäyttäjistä on ihmetellyt, mihin perustuu sähköpotkulautojen kova vauhti, jopa 25 kilometriä tunnissa. Sähköpotkulaudan huippunopeus 25 kilometriä tunnissa perustuu lainsäädäntöön.

Maksimissaan 25 kilometriä tunnissa kulkevia sähköpotkulautoja ei lueta moottoriajoneuvoiksi, vaan ne ovat kevyitä sähköajoneuvoja. Sen vuoksi niitä ei tarvitse esimerkiksi liikennevakuuttaa ja niillä saa ajaa tieliikenteessä.

Sähköpotkulautojen vauhti herättää ihmetystä Lahdessa, eikä kypärää näy kellään

Yli 25 kilometriä tunnissa kulkeva sähköpotkulauta ei ole enää kevyt sähköajoneuvo, vaan moottoriajoneuvo. Silloin sitä koskevat eri säännöt liikennevakuutuksineen ja rajattuine käyttöalueineen. Sähköpotkulaudan ostajan tuleekin olla ostotilanteessa valppaana ja varmistaa laitteen huippunopeus ja teho.

Kevyinä sähköajoneuvoina sähköpotkulaudat ovat osa kevyttä liikennettä. Niillä ajetaan pyöräteillä asianmukaista varovaisuutta noudattaen ja muut tienkäyttäjät huomioon ottaen.

Näppärällä menopelillä on hauska viilettää kohti kesärientoja – selvin päin, yksi kerrallaan ja kypärä päässä. Mahdollisiin henkilökohtaisiin tapaturmiin voi sähköpotkulautailija varautua esimerkiksi vapaaehtoisin vakuutuksin.

Kirjoittaja on Liikennevakuutuskeskuksen lakimies ja varatuomari.

Näkyvätkö Lahden sähköpotkulaudat jo poliisin työnkuvassa?

Sähköpotkulautojen suosio yllätti Lahdessa – Yli tuhat ajoa ensimmäisen viikonlopun aikana