Ehdokkaalta | Urheilukeskus ei ole kokonaisuutena vain ”talvikisat”

Lahti tunnetaan sekä kotimaassa että ulkomailla talviurheilukaupunkina, jossa on järjestetty pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut jo seitsemästi. Tätä temppua ei ole mikään muu kaupunki maailmassa tehnyt. Salpausselän kisat ovat perinne jo vuodesta 1923, jolloin ensimmäiset kilpailut järjestettiin pian sata vuotta sitten.

Lahti on saanut kiitosta siitä, että täällä osataan järjestää massaluokan tapahtumia. Tämä maine ja osaaminen on huolella rakentunut vuosikymmenten saatossa ja siitä tulee pitää kiinni jatkossakin.

Toimittaja Matti Eve vaatii puuttumaan veronmaksajien kurittamiseen, koska hänen mukaansa lahtelaiset ovat toimineet vuosien saatossa ainoina kisojen maksajina. Kyseessä ei ole aivan näin mustavalkoinen kurittaminen.

Kohtuutta veronmaksajien kurittamiseen

Tulee muistaa, että urheilukeskus ei ole kokonaisuutena vain ”talvikisat”, vaan laajan alueen investoinnit palvelevat mittavaa käyttäjäjoukkoa eri lajeissa ympärivuotisesti. Esimerkiksi ilman kisojen vaikutuksesta tehtyjä investointeja lumetusjärjestelmiin eivät lahtelaiset olisi päässeet korvauksetta nauttimaan viisi kuukautta kestäneestä hiihtokaudesta erinomaisissa olosuhteissa. Valtio (OKM) on myös osaltaan tehtyjä investointeja tukenut.

On otettava huomioon myös alueen talousvaikutukset sekä kansainvälinen ja kansallinen näkyvyys. On panostettu ja saatu vastinetta. Haaga Helian vaikuttavuustutkimuksen mukaan Salpausselän kisojen kokonaiskävijämäärän ollessa noin 40 000 henkilöä tapahtuma jättää alueelle noin miljoona euroa. Tästä hyödymme me lahtelaiset.

Alueella yövytään, syödään, juodaan, liikutaan paikasta toiseen ja käydään paikallisissa liikkeissä ostoksilla. Tapahtumaa lähetetään ulos televisiosta 86 tuntia keräten arviolta yhteensä 80 miljoonaa katsojaa eri puolilla maailmaa.

Lahden maastot ja sijainti huutavat sen puolesta, että tänne keskitettäisiin koko maan talviurheilun valmennus- ja harjoittelukeskus.

Olen Even kanssa samaa mieltä siitä, että Suomen valtion tulisi jatkossa osallistua kansainvälisten kilpailujen järjestämiseen ja Urheilustadionin kunnostamiseen kilpailuja varten. Mielestäni Lahden maastot ja sijainti liikenneyhteyksineen sekä olympiatason valmennuskeskuksineen suorastaan huutavat sen puolesta, että Lahteen keskitettäisiin koko maan talviurheilun valmennus- ja harjoittelukeskus.

Tämä vaatii vahvaa tahtotilaa ja valtion leveitä hartioita mukaan. Ehkäpä tällöin myös Even maalaama unelma jaetuista olympialaista voisi tulevaisuudessa toteutua Pohjoismaiden kesken.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu sekä liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja (sd.).