Lukijalta | Hanhioppaita Pikku-Veskun puistoon

Eikö mikään taho pysty puuttumaan suoranaisia valheita valkoposkihanhista levittävien ihmisten toimintaan, jotka yrittävät aiheuttaa kärsimystä ja häirintää linnuille. Listalla ovat hanhet, lokit, naakat ja jopa sorsat häiritsevät.

Tällainen joidenkin ihmislajiin kuuluvien vihamielisyys lintuja kohtaan ei ole peruste hakea häätölupia ja häiritä lintuja, joilla on pesimärauha ja pienet poikaset. Valkoposkihanhi on ainakin oman kokemukseni perusteella varsin sopuisa laji.

Olisipa helppoa, jos voisi vaihteeksi hakea vaikkapa ely-keskukselta häätölupaa vihamielisesti muihin lajeihin suhtautuvalle ihmiselle. Kun se ei ikävä kyllä ole mahdollista, pitää miettiä muita vaihtoehtoja. Olisi ehkä hyvä tuoda Pikku-Veskun puistoon hanhioppaat, jotka neuvoisivat, miten ohittaa hanhiperhe rauhallisesti.

Hanhet eivät hyökkäile tuosta vain ihmisten kimppuun. Sen sijaan usein näkee möliseviä, kiroilevia ihmisiä, jotka polkevat pyörineen vauhdilla suoraan hanhien päälle.

Olen toimittanut hoitoon useita ihmisen vahingoittamia hanhia. Kiinniottoa edeltävä ehdollistamistyö vaatii aikaa ja voin vain todeta, että laji ei ole aggressiivinen. Olisi ihan hyvä muistaa, ettei ihmisellä ole yksinoikeutta ympäristöönsä.

Aseiksi koirat, dronet, laserkarkottimet ja robottileikkuri? Lahti hakee ely-keskukselta uudelleen lupaa valkoposkihanhien häätämiseen