Pääkirjoitus: Tapahtumatakuu viipyy entisestään

Ruisrockin järjestäjät eivät jääneet odottamaan tapahtumatakuun verkkaista valmistelua, vaan peruivat jo pari viikkoa sitten festivaalinsa tältä kesältä. Laura Ukkonen / Lehtikuva

Lainsäädännön arviointineuvosto asetteli jäitä hattuun kaikille niille tapahtumajärjestäjille, jotka ovat panneet viimeisen toivonsa valmisteilla olevaan lakiesitykseen heitä varten räätälöitävästä tapahtumatakuusta.

Neuvoston mielestä lakiluonnoksen vaikutusarvio on niin suppea ja muutenkin puutteellinen, että se on valmisteltava perusteellisemmin ennen saattamistaan eduskunnan päätettäväksi. Tuli hännän alla laadittu luonnos muun muassa näyttää rajaavan pois tuen piiristä uudet tai vasta aivan viime vuosina kasvaneet yritykset, mikä kieltämättä kuulostaa kaikkea muuta kuin tasapuoliselta kohtelulta.

Työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemasta tapahtumatakuusta on määrä luoda uusi tukimuoto tilanteisiin, joissa pitkälle suunniteltu tapahtuma joudutaan lain tai viranomaisen määräyksen vuoksi perumaan. Takuun uskotaan rohkaisevan järjestäjiä jatkamaan tapahtumiensa valmistelua kesää kohti myös tilanteessa, jossa niiden toteutumisesta ei ole täyttä varmuutta koronaepidemian takia.

Arviointineuvostolla oli epäilemättä painavia syitä passittaa lakiluonnos tarkemmin valmisteltavaksi. Jo liian moneen kertaan on nähty, kuinka köpelösti voi käydä, jos eduskunnan hyväksyttäväksi yritetään tarjota kiireellä hutaistua sutta ja sekundaa. Varjopuolenaan arviointineuvoston näkemyksestä seuraa, että jo lähdössä raskaasti myöhästynyt lakihanke viivästyy entisestään niin pahoin, että sen hyödyt uhkaavat jäädä tulevan kesän kannalta hyvin vähäisiksi.

Täydellisesti yleisörajoituksista tuskin päästään eroon koko kesänä.

Huomattava osa kesän festivaaleista ja muista isoista kulttuuritapahtumista ehdittiin perua jo ennen kuin tapahtumatakuuta koskeva esitys ehti lausuntokierrokselle. Esityksen jumiutuminen valmistelukoneiston syövereihin saattaa pahimmillaan johtaa siihen, että monet kärsivällisimmätkin tapahtumajärjestäjät katsovat viisaimmaksi haudata aikeensa ensi kesältä, koska täyttä varmuutta takuun sisällöstä ei vieläkään ole saatavilla.

Toki myös tapahtuma-alalle luo toivoa rokoteohjelman kiihtyvä eteneminen ja koronatilanteen valtakunnallinen helpottuminen, minkä ansiosta kokoontumisrajoituksia on jo alettu helpottaa alueellisesti monin paikoin. Täydellisesti rajoituksista tuskin päästään eroon koko kesänä, minkä johdosta varsinkin suurimpien massatapahtumien järjestäjät lienevät jo suunnanneet katseensa ensi vuoteen – sikäli kuin uskovat olevansa silloin enää kuvioissa mukana. Pienempiä tapahtumia sentään on luvassa runsaammin, mistä Lahden ympäristöpääkaupunkihankekin pitää osaltaan huolen omalla tapahtumatuellaan.

Ympäristöpääkaupungin tapahtumatuet julki: isoimmat summat kaupunkifestivaalille ja roskaamisen vastaiseen kampanjaan – tällaisia tapahtumia on Lahden seudulla suunnitteilla

Lahden seudun tapahtumat taklaavat ympäristökuormaa ainakin fiksuilla ostoksilla, uusiutuvalla energialla ja jätteiden lajittelulla – "Tavoitteena luoda vastuullisen tapahtuman kulttuuria"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.