Lukijalta: Ukrainan kriisikö uhkaa Suomen maataloutta?

Timo Räsänen

Etelä-Suomen Sanomat julkaisi 24.4. pikkujutun kyselystä, jonka oli teettänyt Maaseudun Tulevaisuus.

Noin tuhannelta suomalaiselta kysyttiin Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin mahdollisesta kehittymisestä täysimittaiseksi sodaksi. Lisäksi kysyttiin, vaikuttaako Itä-Ukrainan tilanne Suomen turvallisuuteen.

Suomalaisten tietämys kriisipesäkkeiden taustoista ja tapahtumista on rajallinen. Me ymmärrämme niistä yhtä vähän kuin sika hopealusikoista. Valtaosaa ne eivät edes kiinnosta ja uutisointikin menee ohi.

Tällaisten kyselyjen tarkoitus mitä ilmeisimmin on vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja uskomuksiin. Kautta aikojen meitä on ohjailtu toivoa ja pelkoa viljellen. Kun uhkakuvia maalaillaan usein ja eri keinoin, usko niihin vahvistuu. Uskohan alkaa siitä, mihin tieto loppuu.

Maailmassa on tälläkin hetkellä lukuisia konflikteja, joissa osapuolina ovat suurvallat, eri liittoumat, uskontokunnat ja paikalliset aatteelliset ryhmittymät. Kukkoina tunkiolla operoivat aseteollisuus ja ammattimainen rikollisuus, jotka aina ja kaikissa tapauksissa lypsävät muhkeat voitot.

Kuka hyötyisi siitä, että Suomen turvallisuuden uskotellaan olevan uhattuina?

Kuka hyötyisi siitä, että Suomen aseman, itsenäisyyden ja turvallisuuden uskotellaan olevan uhattuina? Vastaus löytyi heti seuraavan päivän Etelä-Suomen Sanomien jutusta (ESS 25.4.). Siinä miljardien sotakonehankintaa johtava Lauri Puranen selitteli, mitä kyseisestä hankkeesta kerrotaan tai ei kerrota.

Kun yksistään hankkeen suunnitteluun on varattu 25 miljoonaa euroa, on ilmeistä, että kyseisestä summasta osa ohjautuu tileille, joista emme ikinä saa tietää. Koskahan päästäisiin tilanteeseen, jossa julkisin varoin tehtävät hankinnat olisivat kaikilta osin läpinäkyviä?

Kommentoi