Lukijalta: Kalkkisten kaivos mökkitien varteen?

Kaivosyhtiö Pallagen teki noin 500 neliökilometrin laajuisen malminetsintävarauksen, mutta kiinnostuksen ydinalue sijaitsee Kalkkisissa. Juha Peurala

Jarmo Joenranta, Tommi Joenranta, Helena Joenranta

Tuntuu siltä, että Mökkitie-kappale on sanoitettava uudelleen. Brittiläinen kaivosyhtiö Tertiary Gold luopui vuonna 2009 valtauksestaan ja myi viime tammikuussa tutkimusaineiston Englantilaiselle Element-46-yhtiölle. Sitä edustaa Suomessa Pallagen oy. Kaivosvaltaus sijaitsee oman mökkitieni varressa ja noin 2,5 kilometrin päässä mökistämme.

Se on myös vain reilun kilometrin päässä Kymenvirrasta. Kymeen kaikki tämän alueen valuma- ja sadevedet lopulta päätyvät. Kaivos tuottaa yleensä aina saastuneita valumavesiä.

Samaa mökkitietä toki kuljetaan kymmenille muillekin mökeille Kalkkisissa ja Kymen rannalla, niin myös vakituisille asutuksille. Tuntuisi todella pahalta, jos tälle alueelle tulisi kaivostoimintaa. Alueen luonto kärsisi taatusti todella paljon ja peruuttamattomasti.

Kaivostoiminnan vaikutukset leviäisivät varmasti virran mukana Heinola–Iitti–Kouvola–Kotka- alueille. Kalkkisissa ja sen lähellä Kymen alueella on 1 500 vapaa-ajan asuntoa.

Kaivosyhtiö Pallagen harkitsee malminetsintävaraustaan uudelleen – Päijät-Hämeen kunnille lähetetyn kirjeen sanamuoto jättää avoimeksi, mitä harkinnalla tarkoitetaan

Sekin mietityttää, miten Pallagen aikoisi toteuttaa logistiikan kaivosalueelle? Lähistön hiekka- ja savitiet eivät mitenkään kestä raskasta liikennettä. Aikoisivatko he kuljettaa malmin kuorma-autoilla rantaamme, siirtää siitä proomuihin, jotka lähtisivät Kymeä pitkin Kalkkisten tai Kimolan kanavan kautta eteenpäin?

Moni asia koko kaivoshankkeessa herättää isoja kysymyksiä. Puhumattakaan siitä, että täällä asuu monta sukupolvea seudulla viettänyttä väkeä. He ovat panostaneet paljon elämäänsä täällä.

Siinä auttaa uudistettu kaivoslaki, joka panee rajat kaivosvarauksille.

Kuuluisiko Arttu Wiskarin Mökkitie jatkossa näin:

"Kesä loppui ja mulle kerrottiin/Ei tule enää reissuja Kalkkisiin/Kaivos tuli ja luonto tuhottiin/Kävin eilen ajamassa mökkitien/Muistin että kauemmin se vie/Tutut reitit ja luonto vaihtuneet pintoihin mustiin."

Tälle Suomen luonnon tuhoamiselle täytyy saada loppu, ja siinä auttaa uudistettu kaivoslaki, joka panee rajat kaivosvarauksille. Tällainen toiminta ei voi olla mahdollista.

Miten uusi kaivoslaki saadaan nopeasti voimaan, kuntapäättäjät ja lainvalmistelijat eduskunnassa? Jään odottamaan vastausta? 

Kaivoksen perustaminen on pitkä hanke – varausilmoitus on kymmenien vuosien työn alkupiste

Asikkalan kunta sai kuntalaisilta palautevyöryn Pallagenin malminetsintävarauksesta – näin kunta ja kunnanhallitus vastaavat yhteydenottoihin

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut